Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LJUDSKO TIJELO KAO IZVOR LIJEKA

Borbom bakterija u nosu do novih antibiotika

Antibiotik
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/Pixsell
28.07.2016.
u 20:03

Stručnjaci sa sveučilišta u Tübingenu u Njemačkoj smatraju da je ljudsko tijelo nepresušan izvor novih lijekova

Nova vrsta antibiotika otkrivena je analizom borbe različitih vrsta bakterija u ljudskom nosu, objavili su znanstvenici.

Istraživanje objavljeno u znanstvenom časopisu Nature otkrilo je da bi se lijekom lugduninom mogle liječiti infekcije superbakterijama otpornima na postojeće antibiotike, piše u četvrtak BBC.

Stručnjaci sa sveučilišta u Tübingenu u Njemačkoj smatraju da je ljudsko tijelo nepresušan izvor novih lijekova.

Posljednji u nizu novih antibiotika koji su ušli u širu upotrebu otkriven je krajem 80-tih godina prošlog stoljeća.

Gotovo svi antibiotici razvijeni su iz bakterija iz tla, no tim sa sveučilišta u Tübingenu ovaj se put okrenuo ljudskom tijelu.

Ono možda ne izgleda kao bojno polje, ali na mikroskopskoj razini odvija se borba za prostor i hranu između suparničkih vrsta bakterija.

Jedno od oružja kojim se pritom služe su antibiotici.

Među bakterijama koje napadaju nos je zlatni stafilokok, uključujući i njegov posebno otporan oblik MRSU i može se naći u nosevima 30 posto svih ljudi.

Znanstvenici su otkrili da ljudi, u čijim se nosevima nalazi suparnička bakterija stafilokok lugdunensis, rjeđe imaju zlatni stafilokok.

Potom su manipulirali s nekoliko vrsta genetički modificiranog stafilokoka lugdunensisa da bi došli do ključnog dijela genetskog koda koji toj bakteriji omogućuje pobjedu nad suparnicima.

Njemački stručnjaci su naposljetku došli do samo jednog gena koji je sadržavao instrukcije za dobivanje novog antibiotika i nazvali ga lugdunin.

Pokusi na miševima pokazali su da lugdunin liječi infekcije superbakterijama na koži, uključujući MRSU, kao i infekcije enterokokom.

"Neke su životinje posve ozdravile, nismo mogli naći nijednu stanicu bakterije", rekao je član tima, dr. Bernhard Krismer.

Trebat će još godine da bi se lugdunin počeo primjenjivati na ljudima i možda neće biti tako uspješan.

No, novi antibiotici su nužni u vrijeme kada se liječnici suočavaju sa sve više infekcija koje su otporne na postojeće lijekove i mogle bi postati neizlječive, navodi BBC.

>> Pelud 'krivite' za alergije, ali ovo zasigurno niste znali

Komentara 2

Avatar Dančo
Dančo
16:41 29.07.2016.

dakle treba samo žderat šmrklje iz nosa i nema boleština

TH
than
00:20 31.07.2016.

Super, tu mi je obrisan post u kojem sam napisao ono o cemu se cijela znanstvena zajednica slaze.... Bas lijepo. I jos dobio opomenu za spam. Dovidjenja vecernji. Zivite u proslosti kao i cijela Hrvatska, kada imate takvog moderatora (koji nema pojma). Ne vrijedjam sve moderatore sa time. Necu vise komentirati, jer nema smisla. Potrudis se da napises kvaliteta post, a onda ti neko tamo obrise ga, jer ga ne shvaca.... Ali to je rezultat odlaska obrazovanih ljudi iz Hrvatske.... Eto mozete mi obrisati i account. Vise necu pisati, jer nema smisla...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije