Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
smirite se

Nešto vas je izbacilo iz takta i naživciralo? Evo zašto biste trebali popiti čašu soka

Ljutnja
Foto: Thinkstock
1/3
05.05.2016.
u 08:38

Dio mozga, medijalni prefrontalni korteks, koji regulira emocije, posebno je "proždrljiv", pojašnjava profesor psihologije na Sveučilištu Ohio, Brad Bushman

Ustali ste se, odradili ste svoju jutarnju rutinu i krenuli na posao ili nekamo drugamo i sve je obećavalo da će to biti baš dobar dan. 

A onda vas iživcira neka situacija u prometu ili kolega na poslu i "spuste vam se rolete"?

Vjerojatno vam je prva pomisao kako biste željeli vratiti istom mjerom i na taj način osjetiti barem malo zadovoljstva? Krivi pristup! Osim što ništa zadovoljavajuće nećete postići, nećete se ni osjećati bolje.

Kada vas netko izbaci iz takta, popijte čašu voćnog soka. Ljudski mozak teži dva posto ukupne tjelesne težine osobe, ali koristi oko 20 posto konzumiranih kalorija na dan. 

Dio mozga, medijalni prefrontalni korteks, koji regulira emocije, posebno je "proždrljiv", pojašnjava profesor psihologije na Sveučilištu Ohio, Brad Bushman. Ako vas lovi jaka želja za osvetom ili ste jako isfrustrirani, popijte čašu voćnog soka kako biste svoj mozak "nahranili" glukozom, savjetuje. 

Iako mnogi muškarci u ovakvim situacijama reagiraju agresivnije, psuju, neki povise i glas, to samo dodatno raspliće vatru, ne smiruje. Bushman savjetuje da će za brže smirivanje pomoći ako "stanete na loptu", stoga preporučuje: brojite do sto i odvratite misli od situacije koju ste proživjeli. Pročitajte novine, primjerice, i smirite se. 

Pomoći će i nekoliko dubljih udaha i izdaha i meditacija. 

>>Kakvu narav imate? Ljutiti ljudi umiru ranije

Ključne riječi

Komentara 2

ZV
Zvonko60
09:38 05.05.2016.

A kaj je sa rakijom .. kulke glukoze u čistoj šlivi

DU
Deleted user
14:34 06.05.2016.

Meni pomaže vizualizacija. Šuma, cvrkut ptica, šumski potočić i žubor vode preko glave "drage" osobe dok se davi, davi i davi ... Smiri me potpuno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije