Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Moje zdravlje

Boli li vas želudac? Ovi prirodni lijekovi 'spasit' će vas

bol
Foto: Thinkstock
18.02.2015.
u 13:24

Želučani problemi nisu nikome strani, pogotovo nakon blagdanskog prejedanja. A mnogima ni svakodnevica nije ništa bolja jer obroci nisu dovoljno česti i ne sadrže poželjno voće i povrće

Tijekom svakodnevnih redovnih aktivnosti većina zbog brojnih obveza konzumira jedan ili dva obroka, što u konačnici dovodi do nagomilavanja kilograma i opterećenja želuca i njegove osnovne funkcije.

Prema riječima prim. dr. sc. Tomislava Brkića, gastroenterologa, želučane tegobe jedna su od najčešćih zdravstvenih poteškoća zbog koje u novije vrijeme pojedinci traže liječničku pomoć, a želučane bolesti ubrajaju se u bolesti modernog i stresnog načina života. Kao uzroke bolova u želucu stručnjaci navode najčešće okidače kao što su masna i začinjena hrana, kontinuirana izloženost stresu, u pojedinim slučajevima neki lijekovi i nezaobilazan Helicobacter pylori.

Simptomi od osobe do osobe razlikuju se, no pojedine osobe zbog iznenadne boli u želucu traže stručnu pomoć. Za druge će povraćanje i jaka nadutost biti glavni simptom zbog kojeg će otići na liječnički pregled. No, znak za uzbunu svakako je snažna bol u želucu koja se širi u trbušnu šupljinu uz nadutost, mučninu i povraćanje, izostanak stolice ili postojanje krvi u stolici.

– Specijalističku obradu gastroenterologa treba zatražiti ako probavne poteškoće traju u kontinuitetu te uz ordiniranu terapiju obiteljskog liječnika ne dovode do poboljšanja. Gastroenterološki pregled sastoji se od razgovora s bolesnikom, detaljnog kliničkog pregleda, obično i ultrazvuka trbuha. Potom se, prema dogovoru liječnika i bolesnika, mogu napraviti i dodatne pretrage – kolonoskopija, gastroskopija, laboratorijske analize. Jedan od najčešćih dijagnostičkih pretraga je gastroskopija. Pregled se izvodi u pacijenata sa simptomima nelagode ili boli u gornjem dijelu trbuha, mučnine, nagona na povraćanje, žgaravice ili teškoća u gutanju. Metoda je vrlo pouzdana u otkrivanju uzroka krvarenja, upale, vrijeda (čira) ili tumora jednjaka, želuca i dvanaesnika i definira daljnje liječenje i terapije – ističe prim. dr. sc. Tomislav Brkić.

Izbalansirana prehrana najbolji je oblik prevencije bolova u želucu, a mediteranska prehrana optimalno je rješenje. Dosta ribe, maslinova ulja te izbjegavanje masnoća balans je koji odgovara svakom želucu.

>>5 prirodnih lijekova za borbu protiv superbakterija

Komentara 4

TM
tony_montana
14:00 18.02.2015.

živio sam u uvjerenju da je najbolji prijatelj želuca menta odnosno čaj od svježe mente, što je planetarno poznata i provjerena stvar... eto, sada znam da nisam bio u pravu.

HU
humperlein
14:43 18.02.2015.

mene boli nakon previše slatkog i to pogotovo navečer ak pojedem nes

FR
franjo
16:54 18.02.2015.

Moja je žena jela samo ribu i povrće i uvijek na maslinovom ulju. Pila je samo vodu. Ponekad i mlijeko ili voćni čaj i umrla je od raka jednjaka. Toliko o zdravoj hrani .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije