Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Za zdrave bubrege

Bacate sjemenke od lubenica? Nemojte, trebaju vam za čaj

Lubenica
Foto: Thinkstock
1/3
20.08.2016.
u 18:48

Česte upale mokraćnog sustava i česte promjene krvnog tlaka s naglim porastima, nakon kojih slijedi značajan pad, dokaz su da s bubrezima nešto nije onako kao bi trebalo biti

Lubenica je odlična ljetna namirnica. 

Osim što hidratizira naše tijelo i niskokalorična je, lubenica je i ljekovita. Stoga nemojte bacati sjemenke, spremite ih za čaj jer on pomaže osobama koje imaju problema s bubrežnim kamencima.

Česte upale mokraćnog sustava i česte promjene krvnog tlaka s naglim porastima, nakon kojih slijedi značajan pad, dokaz su da s bubrezima nešto nije onako kao bi trebalo biti.

Bubrežni kamenac je tvrda tvar koja nastaje od kristala koji se talože iz mokraće i nakupljaju na unutrašnjim površinama bubrega. Simptomi bubrežnih kamenaca su jaka bol u području bubrega ili donjem dijelu abdomena.

Bubrežni kamenci mogu izazvati poteškoće u mokrenju, krv u urinu, mučninu, povraćanje i visoku temperaturu. Većina znanstvenih radova govori u prilog tome da skloni nastanku oksalatnih kamenaca trebaju smanjiti ili gotovo izbaciti sljedeće namirnice: blitvu, špinat, rabarbaru, voćne sokove, suho voće, jagode i čokoladu. Pojedina istraživanja pokazala su da hrana bogata kalcijem dovodi do smanjenja sklonosti nakupljanja bubrežnih kamenaca.

Ali pomaže i čaj od sjemenki lubenice.

Za čaj vam je potrebna jušna žlica mljevenih ili na sitno nasjeckanih sjemenki lubenice. Prelijte ih s pola litre kipuće vode i ostavite da se ohladi. Procijedite i odmah popijte čaj. Ako je to moguće, uvijek pripremite svježi čaj.

Čaj pijte tri puta tjedno, a možete ga piti i više puta na dan.

>>Evo zašto biste već danas trebali staviti sušiti koru od jabuke

Komentara 1

Avatar STRIKOMAN
STRIKOMAN
04:43 21.08.2016.

Fuj, kakvo smeće prodaju ti trgovački lanci. Ove godine još nisam naletio na zrelu i slatku lubenicu. Pitam se od čega uzeti sjemenke, od nezrele ili kisele lubenice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije