Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Dajmo da čuju'

Anamarija Hribar bila je prvo dijete kojem je ugrađena pužnica prije 15 godina

07.07.2016., Samobor - Anamarija Hribar, prva djevojka kojoj je u Hrvatskoj ugradjena umjetna puznica dok je bila dijete. Photo: Marko Prpic/PIXSELL
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/3
22.07.2016.
u 11:37

Dok očekuje diplomu fizioterapeuta, Anamarija se priprema za svjetsko prvenstvo u stolnom tenisu

– Ona je trčkarala i bila vesela, gledala sam je i pomislila pa nije to najgora stvar na svijetu. Riješit će se nekako – prisjeća se Marija Hribar prvog osjećaja i misli kada je utvrđeno da njezina kćerkica Anamarija ne čuje. I doista se riješilo. Anamarija je postala prva mala pacijentica kojoj je ugrađena umjetna pužnica kupljena u velikoj humanitarnoj akciji otprije 15 godina. Mnogi se zasigurno sjećaju slogana koji je ujedinio hrvatsku javnost, “Dajmo da čuju”. I upravo se to i dogodilo – Anamariji i još 177 djece dano je da čuju jer je toliko umjetnih pužnica kupljeno za više od 17 milijuna prikupljenih kuna.

Humanitarni pothvat

Danas 18-godišnja Anamarija bila je prva na tom zahvatu, a ovih je dana na stalnoj liniji s novinarima jer velika izložba “Svijet zvukova” u Tiflološkom muzeju javnost podsjeća upravo na taj humanitarni pothvat.

– Bilo je to kao da smo dobili na lotu! Sjećam se kako smo tada gradili kuću, nijedna banka nije nam htjela dati kredit i kad smo čuli da će dobiti pužnicu, bila je to golema sreća i olakšanje. Iz Suvaga su je odmah stavili na popis, bila je treća na listi, a igrom slučaja prva na operaciji – opisuje majka Marija dok sjedimo u njihovu domu u Samoborskom Lugu.

Datum operacije, govori kao iz topa, bio je 8. svibnja 2001. godine i zahvat u zagrebačkoj Vinogradskoj bolnici trajao je dulje od pet sati. Idućih 40 dana čekalo se zarastanje rane kako bi se mogao priključiti vanjski dio pužnice, procesor govora. I potom je ubrzo uslijedila velika vijest: nakon mjesec dana oporavka iz vrtića su javili da se Anamarija okreće na svoje ime. Dakle, čuje. Krenula je i u redovan vrtić i u Suvag, Polikliniku za rehabilitaciju slušanja i govora pa je na kraju dana djevojčica, prisjeća se gospođa Marija, znala doći doma, skinuti pužnicu i reći da joj je dosta.

– Svaki je zvuk morala upoznati, ali kad je to shvatila, brzo je postala svime oduševljena pa tako i glazbom – prisjeća se majka Marija dok Anamarija te uspomene ne pamti jer je bila malena.

Put u Tursku

Sam zahvat ponovno je prošla prije dvije godine kada joj je zamijenjen implantat, no zahvat je puno kraće trajao i za koji dan već je bila kod kuće. Danas ta djevojka stvara svoje neke sasvim drukčije uspomene, uspješna je sportašica koja se priprema za Svjetsko prvenstvo u stolnom tenisu u Turskoj. Put joj slijedi za desetak dana, a o uspjesima u tom sportu svjedoče brojni pehari i medalje ponosno poslagani u dnevnoj sobi Hribarovih. Dok majka nabraja sportska postignuća, Anamarija o izazovu koji je čeka u Turskoj prvo kaže da mora – ponijeti voće.

– Nije to isti okus voća kao kod nas – argumentira i nasmije nas jer uza sve majčine brige oko putovanja, rezultata, tko bi se sjetio razmišljati o okusu voća. No, Anamarija je samouvjerena mlada djevojka koja zna što hoće i želi. Zasad joj u prvom planu nije struka za koju se školuje, jer skorašnju diplomu fizioterapeuta sve češće joj zasjenjuje želja za fotografijom.

– U sportu ću ostati, obožavam trenirati i to me opušta. A sada sam krenula i na odbojku. No, profesionalno bih se željela baviti fotografijom. To volim i stalno nešto slikam, sve što mi se sviđa, najviše prirodu – opisuje Anamarija pred kojom je još jedno putovanje. Maturalac. Ipak, očekivanog uzbuđenja nema jer bi Anamarija radije taj novac žrtvovala za kupnju fotoaparata.

– Bit ćeš nam zahvalna što ideš na maturalac jer se to ne propušta, a aparat ćemo već kupiti – uvjerava je majka.

– Kada? – pita Anamarija.

– Sad si punoljetna, možeš igrati loto i eto za fotoaparat – kroz smijeh joj dilemu rješava majka Marija ponosna na Anamarijine uspjehe i svestranost, kao i na sina Ivana koji od rođenja također nosi slušne aparatiće.

>>15 godina od humanitarne akcije Dajmo da čuju

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije