Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oprez!

Alkohol je i u malim količinama opasniji nego što smo mislili

ispijanje pića
Foto: Thinkstock
1/3
27.07.2016.
u 11:17

Postoji jaka poveznica između konzumacije alkohola i raka jetre, debelog crijeva, dojki, navodi se u zaključcima istraživanja provedenog u Velikoj Britaniji na milijun žena, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Addiction

Gotovo šest posto smrti od raka u svijetu može se povezati s alkoholom, uključujući i osobe koje piju male do umjerene količine alkohola, poručila je autorica istraživanja i profesorica epidemiologije na Sveučilištu Otago na Novom Zelandu, Jennie Connor.

Postoji jaka poveznica između konzumacije alkohola i raka jetre, debelog crijeva, dojki, navodi se u zaključcima istraživanja provedenog u Velikoj Britaniji na milijun žena, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Addiction. 

Iz perspektive javnog zdravstva”, kaže Connor, “procjenjuje se da je alkohol prouzročio približno pola milijuna smrtnih slučajeva od raka u 2012. godini.”

Kako alkohol točno izaziva rak nije precizno definirano, ali ciljano pogađa određene organe. Na primjer, rak grla, usta i jetara može se u velikoj mjeri pripisati kancerogenom spoju koji se naziva acetaldehid.

Žene koje su pile od 70 do 140 grama alkohola tjedno imale su 13 posto veći rizik od obolijevanja od raka dojke i 5 posto općenito veći rizik od karcinoma u usporedbi s onima koje su pile manje od 20 grama tjedno.

Alkoholičari imaju veći rizik od raka jetre, debelog crijeva i raka grla, čak i oni koji manje piju riskiraju rak usta, jednjaka, ždrijela i dojke, pokazalo se. 

Connor kaže i kako su neka istraživanja pokazala da oni koji piju malo do umjereno imaju manji rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti od apstinenata, odnosno onih koji uopće ne konzumiraju alkohol.

>>Zašto je toksičnost jetara kriva za nastanak tvoje masnoće?

Komentara 2

BI
Biouskoli91
11:45 27.07.2016.

Alarmantno! Ustanovljeno je da su svi umrli od raka konzumirali H2O!!!

JO
jono
22:18 01.08.2016.

Koji li gluposti,moj djed pio svaki dan i rakiju i vino i nije bio alkoholičar i živio skorom 100 god i sam o sebi brinuo i bio pametni od puno današnjih političara,a to nije teško .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije