Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tko bi rekao

Želite li spriječiti sijede vlasi? Ništa lakše, jedite ovo!

žena
Foto: Thinkstock
1/4
31.03.2015.
u 08:40

Iako je sijede vlasi jednostavno zakamuflirati bojom za kosu, mnoge će razveseliti činjenica da sijede vlasi, perutanje vlasišta i ispucale vrhove možemo spriječiti nekom od namirnica

Žene će potrošiti pravo malo bogatstvo na razne preparate za njegu kose.

Iako je sijede vlasi jednostavno zakamuflirati bojom za kosu, mnoge će razveseliti činjenica da sijede vlasi, perutanje vlasišta i ispucale vrhove možemo spriječiti nekom od namirnica. Barem tako tvrdi britanski stručnjak Jan Wadstein koji stoji iza kampanje  National Hair Aware, piše Daily Mail.

"Kosa zahtijeva redovitu opskrbu proteinima, glukozom, vitaminima i mineralima za zdravlje i rast. Ako u organizmu toga nedostaje, na kosi će se prvo vidjeti promjene. Perutanje vlasišta, ispucali vrhovi gubitak volumena kose mogu biti znakovi da vašem organizmu nedostaje hranjivih tvari", pojašnjava Wadstein.

Kako biste to spriječili, napominje, postoje neke namirnice koje biste trebali češće konzumirati. Evo koje će učiniti "čudo" za vašu kosu...

Orasi

Orasi su bogati biotinom, vitaminom E i naravno, hidratizirajućim omega uljima. U tragovima sadrže bakar koji igra važnu ulogu u proizvodnji melanina, pigmenta koji daje boju kosi, pojašnjava stručnjakinja za kosu Madeleine Preston. Nedostatak bakra u organizmu čest je uzrok prerane pojave sijedih vlasi pa ako vodite računa o tome da tijelo opskrbite potrebnim količinama bakra možete to odgoditi.

Kvinoja

Mlitava i beživotna kosa može biti znak nedostatka vitamina. Kosu čini 90 posto proteina, a preskakanje doručka može biti jedan od razloga nedostatka proteina u organizmu. Rješenje? Kvinoja. Ove sjemenke opskrbit će tijelo potrebnim aminokiselinama.

Leća

Nedostatak željeza čest je uzrok pojačanog gubitka kose i njezina slabljenja, tvrdi Preston. Jedite crveno meso i leću kako biste nadoknadili željezo u organizmu.

Jaja

Jaja smatrajte jestivom maskom za kosu. Jaja sadrže proteine, vitamine B i D te biotin koji potiče proizvodnju keratina zaslužnog za elastičnost i volumen kose.

Kamenice

Postoje različiti preparati i savjeti kako se riješiti peruti, ali perutanje vlasišta često je pokazatelj nedostataka cinka u organizmu. Cink pomaže u održavanju funkcije žlijezda pa nedostatak cinka može dovesti do isušivanja područja oko folikula. Kamenice su dobar izvor cinka pa njihovom konzumacijom možete nadoknaditi nedostatak.

Crvena paprika, naranča, jagode...

Ispucale vrhove možemo odrezati za ljepši izgled kose, ali bolje je spriječiti nego liječiti. Crvena paprika, naranča i jagode sadrže vitamin C koji pomaže u sprečavanju "štete" koja nastaje djelovanjem slobodnih radikala i potiče proizvodnju kolagena. Nedostatak vitamina C može se pokazati kroz ispucale vrhove kose.

>>10 savjeta za kosu kakvu ste oduvijek željeli

>>Birate li uvijek pogrešnu frizuru? Evo kakvu biste boju trebali imati prema obliku glave

Komentara 7

LU
lujo3
09:54 31.03.2015.

Jedem sve navedeno već nekih 20 godina ali ništa; i dalje bijel k'o snijeg al' sve ostalo ko u mladića :D

DU
Deleted user
12:03 31.03.2015.

''Želite li spriječiti sijede vlasi?'' -- Ništa lakše. Oćelavite kao mi muškarci,

EV
evon22
10:19 31.03.2015.

hahaha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije