Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ispunite upitnik

8 znakova i simptoma koju upućuju na poremećaj spavanja

umor i nespavanje
Foto: Thinkstock
01.10.2014.
u 18:30

Ako ste na većinu upita odgovorili potvrdno, preporuka je da potražite pomoć stručnjaka jer možda imate poremećaj spavanja

Spavanje je bitno za naše fizičko zdravlje i emocionalno blagostanje.

Nažalost, čak i minimalni gubitak sna može dugotrajno utjecati na raspoloženje, energiju, učinkovitost i sposobnost upravljanja stresom. Ignoriranje problema sa spavanjem i poremećaja spavanja može dovesti do zdravstvenih poteškoća i nemogućnosti obavljanja svakodnevnih poslova.

Osim nesanice, jedan od učestalih poremećaja spavanja je "sleep apnea" (apneja u snu, poremećaj disanja u spavanju).

Znanstveno je dokazano da osobe koje pate od poremećaja disanja u spavanju ne samo što žive lošije već žive i od pet do deset godina kraće od ostalih. Kao posljedica poremećaja disanja tijekom spavanja osobe se tuže na prekomjernu dnevnu pospanost, moguća je pojava hipertenzije, ishemijske bolesti srca, neurokognitivnih i metaboličkih poremećaja.

Za ranu dijagnostiku i točno postavljanje dijagnoze potrebno je uzeti dobru anamnezu, zamoliti bolesnika da odgovori na pitanja iz standardiziranih upitnika te načiniti cjelonoćno polisomnografsko snimanje u laboratoriju za spavanje.

Apneja u snu ozbiljan je i potencijalno po život opasan poremećaj spavanja. Simptomi apneje su glasno i kronično hrkanje, česte pauze u disanju tijekom spavanja, dahtanje ili gušenje tijekom spavanja, osjećaj iscrpljenosti nakon buđenja i spavanje tijekom dana, bez obzira na to koliko vremena ste proveli u krevetu.

Dok neki poremećaji spavanja zahtijevaju posjet liječniku, neke možete umanjiti. Prvi korak u prevladavanju problema spavanja je identificiranje i pažljivo praćenje simptoma i obrazaca spavanja.Vodite dnevnik spavanja jer je to vrlo koristan alat za identifikaciju poremećaja spavanja i problema sa spavanjem. Imajući evidenciju obrazaca spavanja i problema vezanih uz spavanje, navedeno će koristiti u slučaju da morate potražiti pomoć liječnika.

Svi makar jednom dožive probleme vezane uz spavanje, a ponekad se teško može razlučiti radi li se o privremenim problemima ili je potrebna pomoć stručnjaka.

Pokušajte odgovoriti na sljedeće upite:

•Osjećate li se uglavnom razdražljivo ili pospano tijekom dana?

•Imate li poteškoća s održavanjem budnosti kad sjedite, gledate televizijski program ili čitate?

•Osjećate li jak umor tijekom vožnje?

•Imate li poteškoća s koncentracijom?

•Drugi vam često govore da izgledate umorno?

•Reagirate li sporo?

•Imate li problema s kontrolom emocija?

•Imate li pojačanu potrebu za kofeinskim napicima kako biste sačuvali osjećaj budnosti?

Ako ste na većinu upita odgovorili potvrdno, preporuka je da potražite pomoć stručnjaka jer možda imate poremećaj spavanja

>>Evo kako ponovno zaspati kad se probudite usred noći

>>Sve što trebate znati o tome kada i kako na počinak za svježa jutra

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije