Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nemojte

6 stvari koje radite krivo sa zubima

Zubi
Foto: Thinkstock
1/8
13.10.2015.
u 20:02

Mnogi zaboravljaju na zubni konac i higijeni usne šupljine posvećuju premalo pažnje što u konačnici može uzrokovati zdravstvene probleme koje nikada ne biste ni zamislili

Koliko je važno kvalitetno se brinuti o higijeni zubi, govori činjenica da nehigijena zubne šupljine može uzrokovati zubobolju, ali i probleme sa srcem. 

Zube je potrebno prati oko dvije minute, kružnim pokretima i ne zaboraviti na zubni konac kako bi se isprali ostaci između zuba koje vlakna četkice ne mogu dohvatiti. 

Mnogi zaboravljaju na zubni konac i higijeni usne šupljine posvećuju premalo pažnje što u konačnici može uzrokovati zdravstvene probleme koje nikada ne biste ni zamislili. 

Kako se to ne bi dogodilo, bitno je na vrijeme promijeniti loše navike, a ovo su najčešće. 

Svaštarenje prilikom pranja zubi

Svaka jutarnja minuta prije odlaska na posao ili na neke druge obveze je i više nego dragocjena pa često mnogi "žrtvuju" vrijeme koje bi trebali posvetiti higijeni usne šupljine. Četkanje zubi za vrijeme tuširanja ili u hodu po domu svaštarenje je koje biste svakako trebali izbjegavati. Ako perete zube iznad umivaonika, veća je vjerojatnost da ćete to napraviti temeljitije i da ćete obuhvatiti svu zubnu površinu. 

Tražite rješenja na društvenim mrežama

Društvene mreže postale su prave riznice svakakvih informacija pa mnogi odgovore na pitanja koja ih muče traže upravo tamo. Pogreška. Iako se može naići i na osobe iz struke  koje će vam dati informaciju, posebice kada je riječ o izbjeljivanju zubi, ipak ne znate tko je ta osoba zaista i koliko je stručna. Radije otiđite svom stomatologu i riješite problem na licu mjesta. 

Izbjegavanje snimanje zubi

Istraživanje iz 2012. objavljeno u časopisu Cancer pobudilo je strah kod mnogih zbog napisa da postoji poveznica između RTG snimanja zubi i nastanka benignih tumora na mozgu. Međutim, American Cancer Society navodi da studija nije zapravo utvrdila da su upravo X- zrake "krivac" za nastanak tumora jer su ljudi i prije išli na snimanja, kada je opasnost od X-zraka bila znatno veća, a nisu posljedično oboljeli od tumora. Ako vas liječnik uputi na snimanje usne šupljine, preporuka je slijediti naputak liječnika kako bi se otkrilo stvarno stanje zubi kako bi se moglo na vrijeme i kvalitetno pristupiti daljnjem liječenju. 

Stavljate mokru četkicu u torbu

Bilo da idete na put ili imate običaj nositi četkicu sa sobom, nikada je ne biste trebali stavljati vlažnu u torbu. To je idealna podloga za razvijanje bakterija koje ćete četkanjem onda prenijeti u usnu šupljinu i tako uzrokovati zdravstvene probleme. Pustite da se osuši na zraku prije nego je spremite. 

Ne nosite aparatić za zube

Mnogima je nošenje aparatića za zube problem jer smatraju da to narušava njihov izgled. Stomatolozi preporučuju da se aparatić nosi prema preporuci liječnika. Na taj način nećete produžiti nošenje aparatića dulje nego je potrebno, a ravni zubi i prekrasan osmijeh ono su što ćete dobiti tom "žrtvom". 

Pijete juice pa perete zube? Nemojte

Ako slijedite sve popularniji trend da jutro započinjete ispijanjem vode s limunom ili čašom svježe cijeđenog soka od naranče, ono što nikako ne biste trebali napraviti je odmah nakon toga prati zube jer to može oštetiti caklinu zuba. Neutralizirajte "kiselost" mlijekom, isperite zube čistom vodom ili otopinom sode bikarbone ili jednostavno pričekajte pola sata prije pranja zubi. 

>>Započeli dentalni pregledi dvanaestogodišnjaka

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije