Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ne pretjerujte

5 neobičnih bolova koje uzrokuje korištenje pametnog telefona

Mobiteli
Foto: Thinkstock
1/3
18.08.2016.
u 14:23

Naša tijela nisu "dizajnirana" da stoje pogrbljena prema naprijed i drže telefon u rukama cijeli dan, poručuje Jaime Quinn sa Professional Physical Therapy networka

Ako ste počeli osjećati bolove u vratu i zglobu ruke, vjerojatno za to možete okriviti korištenje pametnog telefona. 

Naša tijela nisu "dizajnirana" da stoje pogrbljena prema naprijed i drže telefon u rukama cijeli dan, poručuje Jaime Quinn sa Professional Physical Therapy Networka. 

Generacije Blackberry telefona bile su suočene s bolovima u palcu jer je telefon bio konstruiran tako da je palac bio poprilično aktivan pri uporabi te vrste mobilnog aparata. S dolaskom nove generacije telefona, onih pametnih koji su kreirani na principu "touchscreena", taj problem je rjeđi, ali ipak postoji jer je palac i dalje u uporabi pri služenju pametnog telefona, pretraživanja teksta, odabira aplikacija na zaslonu i sl. poručuje. 

Quinn savjetuje da se pri uporabi mobitela češće koriste i drugi prsti.

Bolovi u vratu sve su prisutniji kod osoba koje se intenzivno služe pametnim telefonima. Kako bismo gledali u ekran telefona, naginjemo se prema naprijed i pretežito imamo spuštenu glavu jer gotovo nitko ne drži mobitel ispred sebe u visini očiju. Upravo zbog toga sve je više osoba koje se žale na bolove u vratu, kaže Kenneth K. Hansraj,  voditelj odjela kirurgije kralježnice u newyorškoj klinici  za operaciju i rehabilitaciju kralježnice. 

Bol u laktu također se javlja zbog prekomjerne i učestale uporabe pametnih telefona. Držanje lakta u savijenom položaju, dok držite svoj telefon ispred sebe, može oštetiti živce koji prolaze kroz zglobove te uzrokovati bolove i trnce. Mogu se javiti i bolovi u mišićima ruke. 

Bolovi u leđima još su jedna od posljedica uporabe pametnih telefona. Kada gledate u ekran ispred sebe, ne naginjete samo glavu prema naprijed i dolje, pomiču se i mišići kralježnice koji u nepravilnom položaju postaju bolni. 

Tipkanje na telefonu može uzrokovati i bolove u zapešću ako učestalo tipkate poruke. 

>>Kronični umor zbog straha od gubitka posla i muka s novcem

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije