Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Primite na znanje

5 namirnica koje moraju jesti muškarci

jaja
Foto: Shutterstock
1/4
28.11.2015.
u 07:55

od nas je uvriježen stav da je hrana- hrana, a kada nas "stisne" neki zdravstveni problem onda na scenu nastupaju lijekovi. No, što ako ono što jedemo može biti lijek za naš organizam? Stvar je samo "pametnog izbora" namirnica u ulozi prevencije.

Pivo, roštilj, 'špek'...

Tako bi vjerojatno započelo nabrajanje namirnica (i pića) koje bi se trebale naći češće na meniju muškaraca da pitate - njih!

Ali ako pitate stručnjake nutricioniste i liječnike, odgovor ne bi bio ni približno isti. Kod nas je uvriježen stav da je hrana- hrana, a kada nas "stisne" neki zdravstveni problem onda na scenu nastupaju lijekovi. No, što ako ono što jedemo može biti lijek za naš organizam? Stvar je samo "pametnog izbora" namirnica u ulozi prevencije. 

Što muškarci trebaju jesti ako žele sačuvati svoje zdravlje?

Kamenice

Rak prostate drugi je najčešći uzrok smrtnosti kod muškaraca. Istraživanje koje je u SAD-u provedeno na preko 50.000 muškaraca, pokazalo je da postoji direktna povezanost pojave tumora prostate s načinom prehrane pojedinih osoba. Taj je tumor znatno češći kod muškaraca koji su u svojoj prehrani koristili većinom masti životinjskog podrijetla.

Drugi podatak, dobiven sistematskim ispitivanjem velikog broja muškaraca srednjih godina, pokazao je da je učestalost pojave malignog oboljenja prostate znatna u osoba koji neumjereno koriste alkohol. Dokazano je da hipertrofične stanice prostate sadrže manje cinka no što je to uobičajeno pa je za zdravlje ove spolne žlijezde kod muškaraca važno organizmu osigurati dovoljne količine cinka, između 30 i 85 mg dnevno, a kamenice su, kao najbogatiji prirodni izvor cinka, odličan izbor. 

Čokoladno mlijeko

Ako redovito vježbate, idete na treninge, teretanu, nakon intenzivnije fizičke aktivnosti potrebno vam je piće za 'oporavak'. Ma koliko čudno zvučalo i manje "muževno" od raznih proteinskih napitaka, mnogi stručnjaci se slažu da je čokoladno mlijeko odličan izbor napitka nakon napornog treninga jer sadrži potrebne proteine za oporavak mišića i kalorije koje ćete nadoknaditi nakon treninga. 

Losos

Obrok koji sadrži 85 grama lososa osigurat će muškarcu 112%  potrebne dnevne količine vitamina D. Nedostatak ovog vitamina u tijelu muškarca može uzrokovati erektilnu disfunkciju. Ako niste ljubitelj lososa ili ga ne jedete zbog nekih drugih razloga, dobar izvor vitaina D, iako u manjem postotku, bit će i žumanjak, sir, drugi mliječni proizvodi, žitarice i juice. 

Orasi

Ako vas lovi depresija moguće je da vam u tijelu nedostaje omega 3- masnih kiselina. Četvrtina šalice oraha osigurat će vam oko 2.7 grama omega 3- masnih kiselina i mnoštvo antioksidansa i sastojaka koji čuvaju mozak i preventivno djeluju na pojavu depresije. 

Voće i povrće

Poznato je da ove namirnice osiguravaju organizmu potrebne nutritivne vrijednosti potrebne za očuvanje cjelokupnog zdravlja, ali muškarcima je potrebno više namirnica bogatih vlaknima za očuvanje srca i općenito da se osjećaju bolje. 

>>Iznenađujući razlog zbog kojeg dobivate na težini iako jedete zdravo

Komentara 10

SL
stalno lazu
10:05 28.11.2015.

Onaj gmo losos kojeg svjetska zdravstvena organizacija preporucuje a slaninu i spek ne jesti. Kod mene u kvartu jedan klinac je svaki dan pio cokoladno mileko sa cokolinom. Evo ga danas lopov.

DU
Deleted user
11:27 28.11.2015.

MORATI! TREBATI! Ovaj članak me je toliko potresao, da si idem narezati malo pancete sa češnjakom i toplim bijelim kruhom. A prije toga jedna travarica....

Avatar DŠ.....
DŠ.....
09:37 28.11.2015.

Kamenice su iznimno opasne jer dolaze iz mora koje je kontaminirano teškim metalima i svakakvim otpadom. Čokoladno mlijeko pasterizirano je smeće koji samo čini štetu. Losos je dobar ako je divlji, ali u ponudi je uglavnom norveški koji je jedan od najotrovnijih na svijetu. Ostaju samo voće, povrće i orasi iz ekološkog uzgoja, nikako oni puni pesticida. Tomu treba dodati ekološke žitarice, a to je u skladu s kineskom tradicijom zdrave prehrane, starom 3500 godina. Najbolje da nam savjete dijele oni koji se napajaju zapadnim nutricionizmom starim 150 godina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije