Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bacite cigarete

4 problema koji će pogoditi dugogodišnje pušače

Liječenje raka pluća uzrokovanog pušenjem
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
19.11.2014.
u 14:24

Nekoliko sekundi po paljenju cigarete, duhanski otrovi dospijevaju u kožu, a da bi se ona obranila – naglo se skupljaju krvne žile u njoj

Pušačima je češće hladno, no toplina tijela ovisi o cirkulaciji pa ako je protok krvi u koži dobar, onda je temperatura tijela 36 stupnjeva.

Nekoliko sekundi po paljenju cigarete duhanski otrovi dospijevaju u kožu, a da bi se ona obranila – naglo se skupljaju krvne žile u njoj. Na taj način temperatura tijela pada na 26 ºC te je zbog toga pušačima češće hladno.

Nezdrava koža

Kad otrovi iz duhana oštete krvne žile, koža gubi svježinu i elastičnost te poprima sivkastu boju. Budući da se štetne tvari izlučuju i preko kože, pušači oko sebe šire neugodan miris dima, koji sami pak ne osjećaju jer im je duhan blokirao živčane nastavke za miris u nosu.

Seksualna disfunkcija

Duhan sadrži otrovnu selen-vodičnu kiselinu, koja oštećuje jetru i spolne žlijezde te kod žena pušača često dolazi do promjena u epitelu vagine, koja postaje suha, teško se vlaži pa su odnosi bolni i neugodni. Kod muškaraca dolazi do smanjenja libida i pada erekcije, a posljedica je – nezadovoljstvo obje strane.

Menopauza i osteoporoza

Neuravnoteženost hormona kod žena pušača može izazvati i prijevremenu menopauzu i osteoporozu. Osim toga, kod nekih žena javlja se i pojačana dlakavost iznad gornje usne, na rukama i nogama.

NoktI i kosa

Pucanje noktiju i mrlje na njima čest su problem dugogodišnjih pušača. Također, kosa žena pušača gubi sjaj i svježinu zbog oštećenih krvnih žila kože glave i toksina u njima. Nerijetko dolazi i do pucanja i cvjetanja vrhova vlasi.

>>Cigarete s okusom mentola pogubnije za zdravlje od običnih?

>>Evo zašto pušači ne bi smjeli uzimati betakaroten kao dodatak prehrani

Komentara 2

Avatar EU afrodita
EU afrodita
15:36 19.11.2014.

kroničnim pušačima je koža izborana, suha i ružna

Avatar tigarbbb
tigarbbb
21:46 19.11.2014.

ajde stručnjaci glupost valjate,kao drugo je sve zdravo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije