Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ah...

3 mjesta u radnom okruženju na kojima ćete najvjerojatnije 'pokupiti' neku zarazu

radni stol
Foto: Thinkstock
25.07.2016.
u 10:19

I dok djecu "natjeravaju" da usvoje higijenske navike i često peru ruke, ne stavljaju ruke u usta i sl., odrasli sami na to često zaborave

Higijena je pola zdravlja, to smo naučili još u vrtićkim danima. 

I dok djecu "natjeravaju" da usvoje higijenske navike i često peru ruke, ne stavljaju ruke u usta i sl., odrasli sami na to često zaborave. 

Ovo su neka od najčešćih mjesta na kojima možete "pokupiti" neku zarazu...

Radni stol

Uredski stolovi pravo su "leglo" bakterija i sadrže stotine puta više bakterija po četvornom centimetru nego WC daske u poslovnim zgradama, pokazalo je istraživanje provedeno na Sveučilištu u Arizoni. nemojte zaboraviti čistiti svoje radne stolove, ali i tipkovnicu, telefonsku slušalicu, miš, monitor barem jednom na dan, savjetuje Lola Stamm, epidemiologinja sa Sveučilišta North Carolina. Savjetuje da sa sobom na posao nosite dezinfekcijske maramice i njima prebrišete spomenute površine. Izbjegavajte jesti pred računalom, dodaje. 

Hladnjak

Ako imate zajedničku kuhinju, vjerojatno se i svi služite hladnjakom, posebice u ove ljetne dane. Gotovo kao da primate za kvaku u WC-u, nikada ne znate tko je sve "uhvatio" isto mjesto kvake i je li prije toga oprao ruke. Istraživanje koje je proveo American Dietetic Association, pokazalo je da se 44 posto uredskih hladnjaka u američkim tvrtkama čisti jednom mjesečno, a čak 22 posto tek jednom godišnje.

– Sve što curi ili se prolije može postati plodno tlo za bakterije – kaže dr Stamm. U studiji objavljenoj prošle godine, otkriveno je da više od 50 posto uredskih površina za vrijeme ručka predstavlja potencijalni izvor neke zaraze. Ovo je još jedan podsjetnik koliko je bitno prati ruke prije svakog obroka. 

Sušilo za ruke

Sušila za ruke u javnim prostorima, pa tako i u uredskim, nisu dobar izbor za sušenje ruku jer ako ih sušite na ovaj način na vašu će kožu dospjeti i do 45 puta više bakterija, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Applied Microbiology. Radije uzmite papir i obrišite ruke. 

>>Što će se dogoditi ako zabunom koristite tuđu četkicu za zube?

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
11:17 25.07.2016.

Da je to baš toliko opasno koliko se potencira po medijima odavno me nebi bilo među živima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije