Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Imate li ih?

10 znakova da vam nedostaje željeza u organizmu

Krv
Foto: Thinkstock
1/3
14.04.2014.
u 09:12

Postoji mnogo simptoma koji upućuju na to da vam nedostaje željeza u organizmu. Evo nekih od njih

Oko 9% žena pati od manjka željeza u krvi, a ta brojka je i veća kada se ubroje žene koje se aktivno bave sportom, tvrde stručnjaci. Od anemije najčešće pate žene i djeca do tri godine. Ako imate neke od ovih simptoma, uputite se liječniku i zatražite pregled krvi.

1. Iscrpljenost

Tijelo koristi željezo za proizvodnju hemoglobina koji se nalazi u crvenim krvnim zrncima i služi za prijenos kisika. Kada u organizmu nema dovoljno zdravih stanica, počinjete se osjećati iscrpljeno.

2. Teško se koncentrirate

Teško koncentriranje jedan je od simptoma nedostatka željeza u krvi.

3. Ravnodušnost

Nedostatak željeza u krvi odrazit će se na mnoge sfere vašeg života, tako i na osjećaje ravnodušnosti prema gotovo svemu – roditeljima, prijateljima, partneru, poslu...

4. Ostajete bez daha

Foto: pixabay

Foto: Thinkstock

Ovo se može dogoditi prilikom nekog fizičkog napora, vježbanja u teretani pa čak i za vrijeme neke laganije šetnje. Bez dovoljno željeza u krvi organizam je "gladan" kisika.

5. Izgledate "prožvakano"

Ako vam se čini kao da ste upravo "izbačeni iz perilice rublja" to nije dobar znak. Umor na vašem licu može biti prouzročen smanjenjem dotoka krvi i broja crvenih krvnih stanica

6. Nemate više energije za uobičajeni trening

Prije ste bez problema odradili svoj uobičajeni trening, no zadnje vrijeme nemate snage odraditi ga do kraja? Niska razina željeza može biti uzrok toga.

7. Vučete se do teretane?

Ako imate osjećaj da se doslovno vučete do dvorane za vježbanje i osjećate da u mišićima nemate dovoljno snage, vjerojatno nemate dovoljno željeza u krvi jer to utječe na oporavak mišića.

8. Promjene na noktima

Oslabljeni nokti i promjene na njima još su jedan od znakova. Udubljenja na noktima ne može skriti ni vrhunska manikura? Vrijeme za posjet liječniku.

9. Česte infekcije

Ako vas često hvataju infekcije, posebice respiratornog sustava, to je još jedan na listi simptoma mogućeg nedostatka željeza u organizmu.

10. Ružičasta ili crvena boja mokraće

Otprilike 10 do 14 posto ljudi nakon što pojede ciklu imat će roskasti ili crveni urin, no to se događa i kada postoji nedovoljno željeza u organizmu.

>>Podočnjaci su prvi signal koji nam organizam šalje kad postoji neki problem

>>Od anemije najčešće obolijevaju djeca do treće godine i žene

Komentara 3

IM
Immanuell
14:57 14.04.2014.

Iscrpljen sam svaki dan kad radim 6 dana u tjednu po deset i više sati na dan, uz obaveznu presiju na poslu kao da o tome ovisi opstanak planete. Teško koncentriranje također dolazi s iscrpljenošću i nema veze sa nedostatkom željeza. Ravnodušnost također, da bi čovjek imao zdrave reakcije na nešto, ne smije biti umoran kao tovarni konj. Ostajanje bez daha nema puno doticaja sa nedostatkom željeza osim kod težih anemija..... Više ima veze sa stresom i napadima panike, odn. izuzetnom anksioznošću. Izgledati prožvakano ako ste pod turbo stresom uz sve prethodne simptome je posve normalno, izgledati normalno uz sve to znači biti vanzemaljac. Glede teškoća kod polaska u teretanu i odrađivanja vježbi, pa tko se normalan može osjećati dobro nakon cijelog dana ormindanja još samoga sebe tjerati u nekakvu teretanu ili na fitness?! Pa to je organizmu alarm za paniku, vaš organizam tada nije sretan, nego ga obuzima užas i panika od onoga što ste mu još dodatno priredili. Tri stavke s kraja su specifičnost pojedinca i njegova imunološkog sustava. Nabrojili ste simptome nedostatka željeza, a sve se opisano može lako svesti na nešto posve drugo. I to drugo najčešće i jest.

KA
karambita
12:20 14.04.2014.

Lako je za zeljezo, nema se love u dzepu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije