Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odlaganje zadataka

10 savjeta stručnjaka kako spriječiti prokrastinaciju

prokrastinacija, odgađanje obaveza
Foto: Thinkstock
27.02.2015.
u 11:30

Svi se nekada ponašamo na način da odlažemo zadatke za kasnije, pogotovo kad je riječ o stvarima koje ne želimo činiti

Rok za završetak zadatka vam istječe i trebali biste se prihvatiti posla, ali vi umjesto toga spavate, surfate po internetu, čistite, gledate televiziju odnosno radite bilo što da biste odgodili početak rada? Bez brige, niste jedini koji prokrastinirate odnosno ponašate se na način da odlažete zadatke za kasnije. Svi to nekada radimo, pogotovo kad je riječ o stvarima koje ne želimo činiti. 

Ako želite spriječiti prokrastinaciju odnosno odlaganje akcija za kasnije, ovo je 10 savjeta stručnjaka kako to učiniti koje donosi The Telegraph.

1. Sljedeći put kada budete odugovlačili, zapitajte se: ''Što me u prvom redu potaknulo da odlučim ovo učiniti?'' Ako ne znate odgovor, nemojte to učiniti.

2. Za svaki zadatak zapitajte se biste li ga trebali napraviti ili ga odbaciti. Postupajte u skladu s odlukom.

3. Činite male korake. "Razlomite" zadatke kako biste ih učinili izvedivima.

4. Potražite pomoć. Ako imate osjećaj da vam je nešto previše, pitajte stručnjaka za pomoć.

5. Odbacite perfekcionizam. Ne zaboravite da je nesavršen korak učinjen danas bolji nego savršen korak koji nikad ne učinjen.

6. Uklonite smetnje. Možda ste netko tko treba sjediti u mračnoj sobi kako biste izbjegli smetnje. Zašto ne početi gašenjem televizije i Facebooka i fokusiranjem?

7. Budite svjesni svojih unutarnjih demona i primijetite kada ćete početi prokrastinirati. 

8. Učite iz prošlosti. Podsjećajte se frustracije koja proizlazi iz nečinjenja stvari i zadovoljstva kad je nešto postignuto.

9. Oprostite sebi i nemojte se ''tuči po glavi'' ako prokrastinirate.

10. Vizualizirajte svoju idealnu budućnost. Zapitajte se koji je to korak koji biste mogli poduzeti sada koji će vas primaknuti tome. Onda ga poduzmite. 

>> Ovo su stvari oko kojih biste se trebali prestati živcirati

Komentara 1

CV
cvitić
11:54 27.02.2015.

Vecernji.hr, u hrvatskome jeziku zadaci se ne odlažu, odgađaju se.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije