Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nemojte ni vi!

10 namirnica koje nutricionisti nikad ne bi konzumirali

Hrenovke
Foto: Thinkstock
1/7
08.10.2015.
u 14:07

Neke namirnice su na glasu kao nezdrave. No postoje i one za koje vjerujete da su dobre i zdrave, a nutricionisti ih ne preporučuju.

Ako nutricionisti izbjegavaju određene namirnice, to je vjerojatno dobar znak da ih ni vi ne biste trebali jesti. Za neke namirnice, kao što su slatkiši, soda i pržena hrana, dobro je poznato da nisu najzdravije. Ipak, s druge strane postoje i one namirnice za koje vjerujete da su dobre i zdrave, a nutricionisti ih ne preporučuju.

Zanima vas koje? Donosimo vam popis 10 namirnica koje nutricionisti izbjegavaju u trgovinama, ali i u svojoj prehrani. Ako želite poboljšati svoje zdravlje ili izgubiti višak kilograma, savjetujemo vam da učinite isto.

1. Hrana sa smanjenim udjelom masnoće

Želite li što prije izgubiti neželjene kilograme, u trgovinama sigurno tražite namirnice sa smanjenim udjelom masnoće. Nutricionistica Kristin Kirkpatrick upozorava da time možete smanjiti unos kalorija, no to ćete nadoknaditi vrlo brzo. Naime, Kirkpatrick kaže da ćete nedostatak masti zamijeniti sa šećerom, što može biti još gore za vaše zdravlje. Masti, ako ih konzumirate u umjerenim količinama, mogu biti zdrave za vas i mogu spriječiti neke bolesti srca. Također, kada jedete zdrave masti zajedno s jednostavnim ugljikohidratima, razina šećera u krvi ostaje ista.

2. Visokokalorični kofeinski napitci

Kava općenito ima povoljne učinke na zdravlje. Bogata je antioksidansima, štiti vas od dijabetesa tipa 2 i može spriječiti rak jetre. Ipak visokokalorični kofeinski napitci štete našem zdravlju. Obična kava uz dodatak punomasnog mlijeka i zaslađivača može imati 300 kalorija, a dodate li u nju čokoladu, karamelu ili šlag, kalorije se gotovo udvostručuju. Stoga izbjegavajte bilo kakve dodatke kao i razne pripravke 2 u 1 ili 3 u 1 jer su bogati kalorijama – i to praznim kalorijama.

Foto: pixabay

3. Zamrznuta hrana

Katkada se čine praktičnima, no zamrznute obroke svakako bi trebali izbjegavati u svojoj prehrani. Takvi obroci, upozoravaju stručnjaci, imaju previše ugljikohidrata, a premalo proteina. Zbog toga ćete vrlo brzo nakon obroka ponovno osjetiti glad. Ipak, ako nemate vremena svaki dan kuhati, nutricionisti savjetuju da tijekom vikenda, primjerice, napravite veće količine piletine na žaru i povrća i zamrznete u odvojene porcije koje onda tijekom tjedna možete podgrijavati.

4.Glazura

Osim što obiluje šećerom, katkada se u glazuru mogu dodati i transmasti. Transmasti su nezasićene masti koje se ponašaju poput zasićenih. To znači da su loše za zdravlje srca jer podižu razinu „lošeg“ kolesterola u krvi. Koliko su one zaista štetne, govori i činjenica da je Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) naredila da se iz hrane potpuno uklone transmasti do 2018. .

Foto: Photos.com

5. Griz

Nutricionisti ga ne preporučuju jer nastaje preradom pšenice tijekom koje ona gubi vitamine, minerale, zdrave masnoće i vlakna. S obzirom na to da sam po sebi nema neki okus, često ga jedemo uz dodatak margarina, maslaca, mlijeka ili nekih drugih namirnica koje su bogate masnoćama. Ta kombinacija uništava naše krvne žile. Zato, da biste poboljšali okus, umjesto margarina ili običnog kravljeg mlijeka radije uzmite šaku svježeg voća ili pak kokosovo ili bademovo mlijeko.

6. Energetske pločice

Vlakna su dobra za vas i svakodnevno u prehranu trebate ubaciti 25-35 grama vlakana, no njih ne biste trebali crpiti iz energetskih pločica. One sadržavaju velike količine šećera s vrlo malo hranjivih sastojaka. Cjelovite žitarice, voće, povrće, orašasti plodovi i mahunarke svakako su bolji izbor jer sadrže zdrava vlakna.

7. Mesne prerađevine

Slanina, šunka, hrenovke, kobasice, salame i ostale mesne prerađevine mogu ozbiljno narušiti zdravlje jer imaju vrlo visok udio masti, soli i konzervansa te jako mali udio proteina. Studija koju su proveli znanstvenici s Harvarda 2010. pokazala je da osobe koje konzumiraju mesne prerađevine imaju čak 42% veći rizik od srčanih oboljenja i 19% veći rizik od dijabetesa.

Foto: pixabay

8. Zašećerene žitarice

Mnogima su omiljeni jutarnji obrok, no stručnjaci upozoravaju da su takve žitarice većinom spravljene od bijelog brašna i šećera. Umjesto njih izaberite one koje su bogatije nutrijentima, a sadrže manje šećera. – Obrađene žitarice lišene su vlakana koja su izuzetno važne za održavanje probavnog sustava, a samim time i zdravlja – ističe nutricionistica Nina Dougherty.

9. Margarin

Iako se dugo vjerovalo da je margarin zdraviji od maslaca, istraživanja su dokazala suprotno. Nutricionisti su uvjereni da margarin također može sadržavati transmasti koje povisuju loš kolesterol, a smanjuju onaj dobar. Zasićene masti, kojima margarin također obiluje, začepljuju arterije te mogu prouzročiti smrt ako začepe krvne žile i prekinu dovod krvi prema srcu. Ako je margarin vaš jedini izbor, pokušajte pronaći onaj koji ima nisku razinu zasićenih masnoća, visoku razinu nezasićenih masnoća te onaj koji ne sadrži transmasti.

Foto: pixabay

10. Pržene namirnice

Osim što su pune tzv. praznih kalorija, bogate su zasićenim masnoćama i lošim transmastima. Konzumiranje pržene hrane povećava rizik od srčanih oboljenja, a može dovesti i do moždanog udara. – Masti su važne za naše tijelo, daju nam energiju, štite naše organe, no moramo biti oprezni s mastima koje unosimo u naš organizam – kaže nutricionistica Elizabeth Jaramillo-Lopez. Preporučuje i da umjesto prženja odabiremo zdravije metode pripremanja obroka, kao što su kuhanje ili grilanje.

>>Evo zašto snaga volje nije presudna za mršavljenje

>>Ovo su namirnice koje možete jesti bez grižnje savjesti jer pomažu pri mršavljenju

Komentara 22

DU
Deleted user
14:59 08.10.2015.

5. Griz i palenta - Najte z Boga bedake delati. Kaj vam to nisu i preci jeli pa nisu poumirali od kolesterola i transmasti nego od starosti!

Avatar oneworld
oneworld
15:13 08.10.2015.

Koje gluposti!

DU
Deleted user
15:44 08.10.2015.

Nutricionisti = prodavači magle! Poput "life coacheva", "motivacijskih govornika" i sličnog parazitskog soja. Zajednička osobina - kruha bez motike!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije