Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
simboli kvarta

Zakladne bolnice jedno su od najvećih hrvatskih postignuća

Bolnice
Foto: Muzej grada Zagreba
1/3
16.04.2014.
u 17:00

U povodu izložbe "Maksimir – povijest i kvartovski simboli", u Muzeju grada Zagreba, travanj-svibanj 2014.

Osunčani južni obronci Zagrebačke gore bili su najkvalitetnija lokacija za nove bolničke zgrade – privatne i općinske, čija je gradnja regulirana Zakonom o bolnicama 1930. godine.

Uz deficit bolničkih kreveta, glavni poticaj za gradnju privatnih zdravstvenih ustanova, takozvanog Merkurova sanatorija u Zajčevoj (koji je zahvaljujući entuzijazmu Društva trgovačkih i privatnih namještenika Merkur u samo 10 godina prerastao u opću bolnicu) i Željezničarske bolnice, bolnice Bolesničkog fonda za državno saobraćajno osoblje na Jordanovcu, bili su veliki troškovi liječenja.

Dok je Merkurov sanatorij prvotno smješten u adaptiranoj vili i dograđivan, Željezničarska bolnica primjer je za razdoblje međuraća standardne bolničke zgrade srednje veličine s ustaljenom dispozicijom bolesničkih odjela, ambulante, operacijskim traktom s aseptičkom i septičkom dvoranom i gospodarskih prostorija u odvojenim krilima.

Foto: Muzej grada Zagreba

Nakon rata opća bolnica prenamijenjena je u specijalističku bolnicu za tuberkulozu i plućne bolesti i sa 180 kreveta bila je po veličini i modernom uređenju prva na Balkanu i među prvima u Srednjoj Europi. Za povijest medicine i razvoj sustava gradnje bolničkih zgrada ključan je događaj realizacija Zakladne bolnice na Rebru – prvog monobloka, jedne velike zgrade sa svim bolničkim odjelima i s gotovo 800 bolničkih kreveta.

Ekonomičan novi model gradnje bolnica s gledišta građenja, održavanja i rada ušao je u opću primjenu u SAD-u 1920-ih, a u Europi 1930-ih. Iako su pripreme i gradnja Zakladne bolnice trajali čitavo međuraće, jedno je to od najvećih postignuća međuratnog Zagreba i temelj i danas još glavnog kliničko-bolničkog centra u Hrvatskoj.

>>Kakav je Maksimir bio prije stadiona i dok je ZOO bio još samo 'vrtić'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije