Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dan NSK

Za obnovu knjige – mirna ruka i prava temperatura

restauracija knjiga, NSK (1)
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/10
Autor
Mateja Šobak/VLM
18.02.2013.
u 19:33

Prva hrvatska knjiga izdana je 22. veljače 1483. godine, a upravo taj dan NSK slavi kao svoj

Restauratorsko glačalo i električna gumica samo su dva od mnogih restauratorskih alata koje su danas u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici upoznali polaznici radionice u sklopu Dana otvorenih vrata NSK.

Kako glačati stranice

– Knjige koje nam dolaze oštećene su na različite načine. Nekima nedostaju korice, nekima njihov dio, nekima su oštećene stranice, potpuno ili djelomično – rekla je Suzana Njegač, viša konzervatorica i restauratorica koja je posjetitelje radionice uvela u tajne vječnog očuvanja djela nastalih i prije pola tisućljeća. Kako je objasnila voditeljica radionice, knjige koje dolaze na obnavljanje oštetili su razni kukci, od kojih neki papir jedu, a neki ga trgaju i prave nastambe, vremenski uvjeti, odnosno sunce i vlaga, dok su najveći neprijatelji svescima ipak i njihovi najveći obožavatelji – ljudi.

– Dosta problema stvara nam selotejp kojim se lijepe ili korice kako se ne bi odvojile od ostatka knjige ili same poderane stranice. Njegov je sastav takav da se mehaničkim odstranjivanjem odstrani i tekst te s tim moramo biti vrlo oprezni – poučila je Njegač “učenike” koji su zatim poderotine na knjigama pokušali sami zalijepiti posebnim ljepilom i glačalom.

Popravak štete

Također su sa stranica naučili električnom gumicom skidati nečistoću i plijesan.

– Radionica je korisna i svatko bi trebao vidjeti koliko se truda ulaže u očuvanje knjiga. Posebno će mi biti koristan dio o popravljanju poderotina jer radim u knjižnici gdje djeca zaista svačime pokušaju popraviti štetu koju naprave na knjigama – rekla je Zora Gobin i dodala da mnogo ljudi i kod kuće ima knjige koje bi voljeli očuvati, a u NSK mogu naučiti kako to učiniti.

Dani otvorenih vrata u NSK traju do petka kad se obilježava Dan Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, a besplatna restauratorska radionica bit će i u srijedu u 9, 11 i 13 sati. U četvrtak u podne je koncert studenata Muzičke akademije.

>> FOTO Mali NSK vrata otvara - ovakvu knjižnicu još niste vidjeli

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije