Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kvartovska tribina

Vodu i kanalizaciju čekaju 50 godina. A žive odmah pored jarunskog jezera

Orebićka
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
27.09.2014.
u 14:47

U ulici nisu riješeni imovinskopravni odnosi, zbog kojih svake godine ispadne iz gradskog programa za gradnju komunalne infrastrukture

Bez asfalta, plina, ali i kanalizacije i vode. Život je to u Orebićkoj ulici u neposrednoj blizini Malog jezera na Jarunu.

Kako kaže Ana Županić, koja u ulici živi 55 godina, sve to odavno im je bilo obećano, ali nikako da konačno stigne.

Kuća iz 1925. godine

Njena kći Nataša Županić redovito je, kažu majka i kći, na sastancima s predsjednikom Gradske četvrti Trešnjevka - jug Sašom Molanom kako bi ulica dobila barem asfalt, međutim u planu malih komunalnih akcija stalno ih se odgađa.

– Već šestu godinu zaredom pokušavamo se izboriti da nam u ulici, svaki put kad padne kiša, nema lokvi i nije blato – govori Nataša Županić koja, kaže, kad je vrijeme lijepo i na Jarunu bude puno posjetitelja, u svoju ulicu automobilom ne može ni ući. Svi se parkiraju upravo pred Orebićkom, ističu tamošnji stanari, pa nerijetko oni moraju parkirati i nekoliko ulica dalje. Međutim, dodaju, asfalt i parkiranje najmanji su im problem budući da nemaju kanalizaciju, ali ni vodovod ni plin.

– Kuća u kojoj živim sagrađena je 1925., a ja sam ovdje više od pola stoljeća. Uredno plaćamo slivne vode i sve što treba, ali i mjesečno pražnjenje septičke jame koje stoji 400 kuna – kaže Ana Županić te dodaje kako jame, kad pada kiša, treba prazniti i češće, što stanarima Orebićke stvara dodatni trošak. Vodu u kuće pumpaju iz bunara hidroforom, koji se također redovito mora održavati, a prostorija u kojoj se uređaj nalazi mora se i redovito grijati kako se voda u hidroforu ne bi zaledila.

– Godinama već vodimo bitku, a ništa postigli nismo. Imovinskopravni odnosi, navodno, u našoj ulici nisu riješeni, ali ne znamo što to znači, ni u čijoj je onda nadležnosti – rekla je Ana Romić iz Orebićke.

Privatni vlasnici

Ne zna točno ni Boro Kisjelica, zamjenik pročelnice Ureda za imovinskopravne poslove, s kojim su se stanari zadržali na razgovoru na Večernjakovoj tribini "Želite li bolji kvart?". Iznijeli su mu svaki detalj svojih problema, nakon kojeg je Kisjelica otkrio čitav spis u svojem uredu vezan uz spomenuti slučaj.

– Uzeli smo u obvezu sve proučiti do ponedjeljka ili utorka. Imovinskopravni problem bio je aktualan prije nekoliko godina, no odonda se ništa ne rješava. Moramo vidjeti zašto je stalo – kazao je Boro Kisjelica i obećao da će detalje iznijeti u jednom od sljedećih izdanja Večernjeg lista. Predsjednik GČ Trešnjevka - jug Saša Molan ipak je malo bolje upoznat sa slučajem te kaže da su parcele, po kojima bi trebao proći asfalt i ostala infrastruktura, u vlasništvu privatnih vlasnika koji ne žive u ulici.

– Godinama predlažemo Uredu za izgradnju uređenje te ulice, međutim svaki ju put izbace iz programa – kazao je Molan.

Komentara 7

KI
Kumek iz (HR.Zagorja)
07:14 28.09.2014.

Cudno Dali Gospodin Bandic zna za taj slucaj ?. Zalosno sta se sve ne dogadja u Hrvatskoj pa zato bas Karamarko bez I od Referenduma da se nebi pocelo rijesavati pitanje ovakove neodgovornosti koje nas sramoti da se ne rijesavanjuanju problemi Gradjani koji ma je sve obecanja prije Glasanja a potom se sve zaboravlja .Zato poduprite referendum za promjenilo zakona o Glasanju.

DU
Deleted user
19:07 27.09.2014.

TOLIKO DUGO? Uz OVAKVOG gradonačelnika. Možda Bandić sada odluči ne puniti Mamićeve džepove s dva milijuna kuna, nego poraditi na kvalitetnijem i civiliziranom svakodnevnom življenju poreznih obveznika

CE
centirion
01:19 28.09.2014.

Dodjite u Slavonski Brod u naselje JANISEVAC- PODVINJE pa ćete se uvijeriti da ljudi žive kao u SENEGALU! U mnogim ulicama nema javne rasvjete. Nema asfalta! Kanalizacija je pravi luksuz a Septičke Jame i smrad se cijede po cestama da je milina. Vodovoda naravno nema,dobivaju ga samo tajkuni koji nesto obećavaju samo pred izbore. Tu prestaje svaki zakon gdje i Policija rijetko zalazi pa mladi voze motore bez dozvole i ginu po lošim i uskim cestama. Sramota za grad i gradske vlasti koji nisu mrdnuli prstom da se stanje popravi!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije