Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OŠ Ivana Gundulića

Uz mame u školi kuhali ukusan i zdrav doručak

Mama i ćer kuhale u školi
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
12.04.2014.
u 15:25

Svake srijede prije nastave organizira se i tjelovježba za lakše buđenje

Sir i vrhnje s malo vlasca ili paprike, bademi, suhe smokve, voćna salata, riba, zeleno povrće, a sve to u osnovnoj školi.

I to ne na učeničkom meniju za ručak, nego u zdjelama i tavama smještenima na rešoima iza kojih su učenici stajali sa svojim mamama i učiteljicama. Cilj – priprema što ukusnijeg i zdravijeg tradicionalno hrvatskog doručka, ali i ručka, večere te užine čiji će se recepti, ilustrirani upravo učeničkim radovima, naći u društvu recepata ostalih škola iz osam različitih zemalja u sklopu programa Comenius Healthy Picnic.

Osnovna škola Ivana Gundulića u istoimenoj zagrebačkoj ulici tako je postala prava mala kuhinja, a s obzirom na to da je jedina škola iz Hrvatske koja sudjeluje u spomenutom programu, mame, kćeri, a i učiteljice prionule su kako bi pripremile što bolje obroke.

– Odlučile smo se za tunu na naglo i blitvu. Ribu ćemo malo popržiti u tavi, naravno, na maslinovu ulju, pravom domaćem, a blitvu ćemo pripremiti u woku – objasnile su mama i kći Suzana Kulaš i Heda Perić Kulaš, koje su na pikniku u školi pripremale ručak.

Kako je objasnila dvanaestogodišnja Heda, kuhanje u školi, zapravo, uopće nije neuobičajeno jer u Gundulićevoj školarci nerijetko zajedno sudjeluju u aktivnostima.

Svake srijede, primjerice, kaže Heda, u predvorju škole prije nastave organizira se kratka tjelovježba za lakše buđenje usred tjedna.

– Svi rado sudjeluju i nagovoriti mame da dođu kuhati u školu nije bio ni najmanji problem – rekla je Henrieta Herjavec Rubčić, voditeljica Healthy Picnica, te dodala kako su u sklopu projekta školarci iz Gundulićeve posjetili Portugal, u kojem su se djeca predstavljala tradicionalnom bajkom.

A partneri projekta, iz šest europskih zemalja, te svi zainteresirani, od 21. do 25. svibnja moći će uživati na još jednom festivalu zdrave hrane – na Bundeku.

>>Jeste li znali da se i kulen može skuhati i poslužiti za doručak?

>>FB humanitarci Zagreb skupljaju namirnice za potrebite

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije