Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dobra ideja

Učenici 'Geodetske' otkrili: Meridijan 16 u Lastovskoj 16

'16.05.2013., Zagreb - Ucenici zagrebacke Geodetske skole obiljezili su sva mjesta u gradu kroz koja prolazi 16.meridijan. Izmedju ostalog meridijan prolazi i kroz zgradu u Lastovskoj 16.  Photo: Juri
'Jurica Galoic/PIXSELL'
18.05.2013.
u 12:00

Učenici Geodetske tehničke škole su u sklopu projekta Turističke zajednice grada Zagreba "Kultura turizma" odlučili obilježiti sva mjesta u Zagrebu kroz koja prolazi meridijan 16. Krenuli su od OŠ Jordanovac, a završit će u Buzinu

Kamena ploča na križanju Vukovarske i Držićeve kojom su 1987. za potrebe Univerzijade obilježili mjesto kuda prolazi 16. meridijan danas stoji na pogrešnom mjestu. Točan položaj utvrdili su učenici Geodetske tehničke škole, koji su u sklopu projekta Turističke zajednice grada Zagreba \"Kultura turizma\", odlučili obilježiti sva mjesta u Zagrebu kroz koja prolazi taj meridijan.

– Meridijan je zabilježen prema tada važećem koordinatnom sustavu, a sada vrijedi drugi, koji je prilagođen cijelom svijetu, pa je 16. meridijan oko 320 metara dalje od sadašnjeg – rekao je profesor Zlatan Soldo te dodao kako su krenuli od činjenice da grad Zagreb, u turističkom pogledu, nedovoljno iskorištava tu činjenicu. Stoga je u sklopu projekta angažirao 16 učenika i spojio struku s turističkom ponudom. Zajedno su pomoću GPS uređaja krenuli od početne točke u Osnovnoj školi Jordanovac, obilježili kojim putem prolazi kroz dvorište Prirodoslovne škole Vladimira Preloga, a iznenadili su se kad su došli do naselja Savice i uočili da meridijan prolazi točno kroz Lastovsku broj – 16.

– Stanovnike je zanimalo što radimo, što to zabijamo u zemlju, obasipali su nas pitanjima – pričaju učenici Fran Baumgertner, Ana Begić i Helena Šoufek, dok profesor dodaje kako su komentari uglavnom bili pozitivni, no jedna je gospođa inzistirala na detaljnom objašnjenju bojeći se da bi dvostruki broj 16 mogao prouzrokovati negativna zračenja, što bi dovelo do pada cijene nekretnina. Njezin susjed Slavo Vranješ, pak, kaže da činjenica što im kroz kuću prolazi 16. meridijan ne može nauditi ni pomoći.

– Ipak, iznenadio sam se jer nisam znao da ležimo baš na njemu – kaže Vranješ. Osim tih točaka, učenici su obilježili još tri, a preostale su im dvije u Buzinu. Meridijan planiraju obilježiti i u ostalim mjestima Hrvatske u kojima turističke zajednice izraze tu želju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije