Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
klub žena

U 20 godina humanitarnim radom prikupile oko četiri mil. kuna pomoći

Međunarodni klub žena Zagreb
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
1/3
13.12.2013.
u 19:10

Međunarodni klub žena prepoznat u društvu

Bila je mlada, hrabra i zaljubljena. Na ljetnoj je školi jezika u Oxfordu upoznala jednog Hrvata. Dva su puta otišli na kavu. Bilo im je lijepo, kaže, no ona se nakon završene škole vratila u rodnu Rusiju.

Dva mjeseca kasnije pozvonio joj je na vrata. Kleknuo je na koljena i – zaprosio je. Preselili su se u Zagreb prije 14 godina. Osjećala se izgubljeno. Došla je u nepoznatu kulturu, jezik, ljude...

“Zelen i živahan”

Danas je 40-godišnja Natalija Varnjakova predsjednica Međunarodnog kluba žena Zagreb. Riječ je o nevladinoj i neprofitnoj organizaciji za socijalizaciju žena različitih nacionalnosti koje žive u Hrvatskoj. Ove godine Klub slavi 20. obljetnicu, a glavni im je cilj prikupljanje sredstava u humanitarne svrhe za dobrobit djece i žena. ž

Prije nekoliko su dana organizirale svoj tradicionalni Božićni Bazzar na kojem su prikupile više od 200 tisuća kuna za Centar za djecu i mladež Karlovac.

– Trenutačno imamo 155 članica iz različitih krajeva svijeta. Čak i iz Madagaskara. Mnogim je ženama, pa i meni, ovaj Klub pomogao u snalaženju, upoznavanju ljudi, učenju jezika i slično. Osim što se želimo socijalizirati i družiti, sretne smo što ovakvim akcijama možemo i pomoći onima kojima je potrebno – poručila je Natalia.Maria Zioga rodom je iz Grčke. Suprug joj je veleposlanik pa su se u Zagreb preselili iz Saudijske Arabije. “Zelen i živahan” bili su joj prvi utisci o Zagrebu.

– Preporodila sam se ovdje. Grad je predivan i siguran, a život kvalitetan. Poteškoće imam samo s jezikom – kazala je Maria, dok, za razliku od nje, Lejla Hasijeva iz Azerbajdžana dobro komunicira na hrvatskom.

Članice i Hrvatice

– Želim naučiti jezik u koju god zemlju dođem. Pričam francuski, engleski, njemački i ruski. Po struci sam doktorica, no, suprug je veleposlanik, pa nemam posao, nego si vrijeme kratim ručnom izradom nakita – kazala je Lejla te dodala kako obožava slavonske tamburaše i zapjevala “Otvor’ ženo kapiju”.

Neke od članica su i Hrvatice koje su godinama živjele u inozemstvu i vratile se doma. Klub, naime, nudi razne aktivnosti za članice i njihovu djecu, a svojim su humanitarnim radom do sada uspjele prikupiti čak četiri milijuna kuna za pomoć.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije