Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pametna kuća

Studenti projektirali samoodrživu montažnu kuću s kojom idu u Pariz

Pametna kuća
Foto: Privatni album
31.10.2013.
u 15:04

– Koristit ćemo samo hrvatsko drvo i hrvatsku vunu. Želimo ovo podignuti iznad razine sveučilišta – poručuju vrijedni studenti.

Udružili su snage i projektirali – pametnu kuću. Više od 40 mladih arhitekata, strojara, građevinara, inženjera i elektroenergetičara sa Zagrebačkog sveučilišta na ljeto će iduće godine biti jedini predstavnici iz cijele regije na prestižnom međunarodnom natjecanju Solar Decathlon Europe, gdje će izložiti hrvatsku samoodrživu montažnu kuću. Finale će se održati u parku dvorca Versailles kod Pariza. Pretpostavlja se da će izložene kuće u dva tjedna pogledati više od 400 tisuća posjetitelja. Naši su se studenti uspješno plasirali u daljnji krug u kojem konceptualno rješenje trebaju dovesti do realizacije. Svoj su projekt nazvali Membrain.

– Baš kao što membrane štite živi organizam od vanjskih utjecaja, tako i naša membrana definira granice kuće te omogućuje proizvodnju i distribuciju energije – objasnio je 23-godišnji student FER-a Hrvoje Nikola Vučemilo.

Nosivu konstrukciju kuće čine drveni lamelirani stupovi i ploče, za toplinsku su izolaciju odabrali ovčju vunu, a staklenici koji obavijaju tri strane kuće imaju više funkcija.

– Služe kao pojačana zaštita od gubitka topline, u staklenicima se uzgajaju biljke za prehranu, a solarni dobici kroz staklenike zimi smanjuju potrebu za aktivnim grijanjem na minimum – kazao je Ivan Ivić, student pete godine građevinarstva.

Glavni im je cilj, kažu, nakon natjecanja izgraditi kuću u sklopu kampusa Borongaj koja će služiti kao informativno-edukativni centar. Trenutačno su u fazi završavanja glavnog projekta, a do lipnja bi trebali sastaviti kuću i testirati je. S obzirom na to da su većinu projekta do sada financirali sami, nadaju se pomoći domaćih tvrtki s kojima bi na ovaj način mogli utjecati na porast razvoja hrvatskog gospodarstva.

– Koristit ćemo samo hrvatsko drvo i hrvatsku vunu. Želimo ovo podignuti iznad razine sveučilišta – poručuju vrijedni studenti.

Komentara 2

Avatar fidelio
fidelio
09:17 03.11.2013.

Bravo, bravo! Samo naprijed.

GS
gazda_svemira
14:38 05.11.2013.

Baš me zanim tko bi želio živjeti u kući koja ima izgleda kao veliki staklenik.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije