Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
posljedice nevremena

Stanari Trnave poplavljeni zbog potoka Preteka koji je u privatnom vlasništvu

27.06.2014., Zagreb - Potok u Trnavi koji otkako je djelomicno ukopan cesto poplavljuje okolne kuce. Stanar Jozo Paurevic pokazuje problematicno mjesto.
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
28.06.2014.
u 22:00

Problem je što se kanalizacija gradila na divlje i sada sve te vode nemaju kamo pa se dižu – kaže predsjednik Vijeća četvrti

Djeca su nam se baš tu prije dva tjedna vozala u gumenim čamcima – kazao je Boško Rekić, stanar Ulice Resnički put u Trnavi, a koja je nedavno plivala zbog izlijevanja vode iz obližnjeg potoka. Dva su tjedna potrošili i vatrogasci koji su pumpama prebacivali vodu preko nasipa kako bi umanjili katastrofu kojom je, kako kažu stanari, bilo ugroženo desetak kuća, a čini se da ih ista sudbina očekuje čim ponovno padne više kiše.

Nema odvodnih cijevi

– Sve je počelo prije godinu dana jer je potok koji zovemo Preteka dijelom zatrpan i voda sada nema kamo pa se izlijeva. Uspjeli smo nešto napraviti kada smo jednu cijev izvukli van, pa sad dio vode nekamo otječe, no za vrijeme kiše bit će ponovno poplave jer ne postoje odvodne cijevi niti slivnici – rekao je stanar Jozo Paurević čija se kuća nalazi odmah uz potok.

Kako kaže predsjednik Vijeća gradske četvrti Donja Dubrava Milan Draženović, potok je završio zatrpan jer je prodan kao privatno vlasništvo nakon što ga se država odrekla i izbrisala ga iz katastra.

Izbrisan iz katastra

– Čovjek koji je sagradio zgradu ima potpuno pravo i dokumente da uz taj potok ima voćnjak. Problem je što se kanalizacijska mreža gradila na divlje i sada se sve te vode dižu jer nemaju kamo – objasnio je predsjednik Vijeća gradske četvrti. Od gradske Vodoopskrbe i odvodnje zatražio je da se sagradi kanalizacija u naselju, no to se još neće dogoditi.

– Ovakvi projekti nisu osigurani u sklopu malih komunalnih akcija pa smo od Vodovoda zatražili projektiranje, a zadnji odgovor koji sam dobio bio je da bi projekt trebao biti dovršen do kraja godine. Kada će se početi graditi kanalizacija, to još ne znamo – kazao je Milan Draženović.

>> Vatrogasci satima ispumpavali vodu iz garaže Arene Zagreb, nevrijeme najviše pogodilo Jarun

Komentara 4

DU
dugi
20:25 29.06.2014.

Znaci sada vec prodajemo I potoke. Vrlo brzo ce I Sava doci na red, jer vise stvarno nemamo kaj prodavati a novci nam trebaju (drzavi).

SA
sassev
11:58 02.07.2014.

Ne znam kaj se čude! Ko mala sam se igrala u tom potoku, u njemu je navek bilo vode i nekad je bil spojen u kanal di je danas napravljena zgrada. Kad smo im govorili da ne zatrpavaju potok da bu svašta nisu hteli slušati jel kaj mi domaći znamo kaj tu živimo ko i naši stari već više od 100 let. Sad im nek bu tak kak im je zatrpali su potok napravili asfalt, a lepo smo im rekli i nisu hteli slušati!

MJ
marijan.jedvaj
17:37 16.07.2014.

Od kad se to može biti vlasnik nekog vodotoka u RH?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije