Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sve više biciklista

Postaje li Zagreb pravi biciklistički grad?

Biciklisti, portal (1)
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/5
20.08.2013.
u 09:28

Iako smo daleko od europskih gradova kad se radi o kilometrima biciklističkih staza u gradu, ali i prometnim znakovima za bicikliste, ljepotu vožnje na dva kotača prepoznaje sve više Zagrepčana

Jesmo li ulaskom u Europsku uniju postali i više "europski" osviješteni u kretanju biciklima kroz grad? Iako se još mnogi građani teško odriču komfora limenih ljubimaca na četiri kotača, sve je više građana na zagrebačkim ulicama koji voze bicikl. Iako smo daleko od europskih gradova kad se radi o kilometrima biciklističkih staza u gradu, ali i prometnim znakovima za bicikliste, ljepotu vožnje na dva kotača prepoznaje sve više Zagrepčana. Jarun, Bundek, Maksimir i savski nasip nisu više jedini izbor lokacije za vožnju biciklom. Građani su se u ove ljetne mjesece biciklima više kretali i kroz Sljeme što ne čudi obzirom da su u svibnju u Parku prirode Medvednica otvorene nove biciklističke staze – osam kružnih i jedna grebenska, ukupne duljine čak 153 kilometra.

- Nove su staze otvorene u sklopu projekta "Medvednicom na dva kotača", u koji se krenulo prije dvije godine u želji da se naprave potpuno nove staze jer su biciklisti zamjerali što prijašnje nisu kružne i što su preteške, a i zub vremena učinio je svoje – rekla je vršiteljica dužnosti ravnateljice Javne ustanove "Park prirode Medvednica" Snježana Malić Limari. Biciklističke staze različitih su dužina i težina, najkraća je duga 8,5 kilometara, a najduža 29 km. Vozeći se njima biciklisti će vidjeti brojne atrakcije Medvednice poput špilje Veternice, slapa Sopot, stijene Gorsko zrcalo, brojnih kapelica, plemićki grad Medvedgrad...

Biciklisti i na Jankomiru

Nakon što je uređeno 600 metara ulice Jankomir biciklisti se sada mogu koristiti i tom dionicom, a ulica je privlačna i mnogim šetačima koji sada na ovom zapadnom dijelu grada imaju više izbora za lagane rekreacijske aktivnosti.

Zagreb je u svibnju postao još jedan europski grad koji svojim građanima nudi javni sustav iznajmljivanja bicikala na šest lokacija u gradu. Građanima, ali i turistima na raspolaganju je 50 bicikala. Prvih sat vremena vožnja se ne naplaćuje, dok svaki idući sat košta simboličnih osam kuna.

>>Novinar Maxa isprobao javne bicikle u Zagrebu

>>Javni bicikli hit su među turistima, a korisnika je sve više

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije