Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
S gradskim zastupnikom Ratkom Maričićem - Trnje

Partijski su se drugovi znali vidjeti u mojim karikaturama

02.02.2016., Zagreb - Gradski zastupnik Ratko Maricic.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
08.02.2016.
u 12:30

U politiku ga je uvukao Bandić, za Račana je postao konzul u BiH, a zadržao ga je i Sanader

Dugogodišnji esdepeovac, a sada član Stranke rada i solidarnosti Ratko Maričić, ni u 76. godini nije odustao od političkih aktivnosti. Zastupnik je u Gradskoj skupštini s liste gradonačelnika Milana Bandića, s kojim je ostao nakon što je on izbačen iz SDP-a jer se mimo stranke kandidirao za predsjednika Republike.

Kad ironija sazri

Pravnik Maričić za sebe ističe da je, iako nije član stranke koja u imenu nosi socijaldemokraciju, u duši i dalje tog političkog uvjerenja. Političku karijeru gradi još od vremena Saveza komunista, no tada nije bio u odlučujućim strukturama, već je s 27 godina postao samo njegov član.

Rođeni Zadranin, u Zagrebu je upisao Pravni fakultet i živio u studentskom domu na Savi. Odmah nakon dolaska, ranih šezdesetih, počeo je objavljivati karikature u Večernjem listu, a ostale su mu strast do danas.

– Nikada nisam radio portrete već komentar-karikature. Kad god bih nešto primijetio što bi me zaintrigiralo, prenio bih to na papir. Iako nisam nikada crtao ljude, moji partijski drugovi znali su se prepoznati – kaže Maričić, koji je dosad nacrtao oko deset tisuća karikatura, a oko tisuću ih je objavljeno. Nekad, kad mu ironija sazri, karikatura nastane iz jednog poteza, dok je nekada prepravlja pa konačni crtež nastane i nakon deset dana.

Pravnički staž počeo je u Komunalnom zavodu za socijalno osiguranje, iz kojega je uznapredovao u istovjetni Republički zavod, no ondje se zadržao tek nešto više od godinu dana. Ostatak radnog vijeka radio je u IGH, baš kao i supruga mu, a osobito je ponosan na sina, koji je također pravnik. Nije tada, prisjeća se, bio politički aktivan, a angažirao se uoči prvih višestranačkih izbora kada ga je u politiku “gurnuo” sadašnji stranački šef Bandić.

– Raspadala se država, SDP je bio slab kada me nazvao Bandić, kojega sam znao s nekih sastanaka, i pitao bih li došao u Komitet te, poslije, bih li htio kao pravnik na čelo Izborne komisije na prvim izborima – kaže Maričić.

Nije mijenjao pristup

Za vrijeme političkih previranja u “zagrebačkoj krizi” ušao je u Gradsku skupštinu, no nije se dugo zadržao jer je postao zastupnik i u Županijskom domu Hrvatskog sabora. Za vrijeme Vlade Ivice Račana postao je konzul za Bosnu i Hercegovinu, a na toj ga je poziciji ostavio i idući premijer Ivo Sanader. – Mislio sam da ću sam morati odstupiti zbog savjesti, no ispostavilo se da Sanader nije mijenjao pristup koji smo imali mi u socijaldemokratskoj Vladi – kaže Maričić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije