Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
preminuo kubik

Otišao je dobri duh Zagrebačkih mališana

zagrebački mališani
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/3
12.07.2013.
u 08:35

Zbor je osnovao jer djeca nisu poznavala dječje pjesme.Tisuće djece prošlo je kroz zbor, a izdani su brojni CD-i i LP-ploče

Najstariji dječji zbor u Hrvatskoj, Zagrebački mališani, ostao je bez svoga profesora i dobrog duha Zlatka Kubika koji je preminuo.

 A zbor je nastao iz potrebe – kao profesor na glazbenoj školi Rudolf Matz, Zlatko Kubik došao je na ideju da osnuje prvi dječji zbor jer mališani koji su dolazili na prijemni ispit nisu poznavali dječje pjesme nego tek pokoji glazbeni hit! 

Ušli u 35. godinu

Tu poražavajuću činjenicu Kubik je odlučio promijeniti 1979. godine pa je osnovao prvi dječji zbor u nas, Trešnjevačke mališane. Zbor kasnije mijenja ime u Zagrebački mališani jer u njemu više nisu pjevali samo klinci s Trešnjevke nego iz cijeloga grada. Pedagog, dirigent, umjetnički voditelj, osnivač i doživotni redatelj zbora bio je njegova duša. Potkraj travnja u Lisinskom održali su veliki koncert kojim je počelo obilježavanje 35 godina djelovanja. 

– Osim što je tisuće djece kroz igru naučio pjevati, naučio ih je i da vole glazbu. Stvorio je tradiciju koja je dugo trajala i imala odjek, izdao mnoge gramofonske ploče, CD-e... Bojim se da će zbog njegova odlaska zbor prestati djelovati, jer kad ode netko toliko uključen u posao kao što je bio on, po prirodi se takve stvari na kraju i ugase – rekao je Richard Simonelli, glumac i Kubikov bliski suradnik. Masovnost zbora bila je moguća jer je moto bio da svako dijete koje ima sluha može i pjevati pa su kroz njega prošli mnogi poznati glumci i pjevači, Kristijan i Robert Ugrina, Sanja Marin, Lana Klingor... 

– Živio je za zbor, potpuno mu se posvetio od početka i doista ne znam kako će Mališani bez njega funkcionirati. Bio je jako dobar profesor. Strašno mi je žao što ga više nema jer smo bili bliski i nije me zaboravio pozivati na svaku obljetnicu zbora – rekla je Lana Klingor. 

Pjevao i N. Zrnčić Dim

Manje je poznato da je i skijaš Natko Zrnčić Dim pjevao u Mališanima. 

– Bile su to divne godine moga djetinjstva. Proveo sam nekoliko godina u zboru, a čak sam imao i nekoliko solo dionica. Profesora pamtim kao strogog, ali pravednog čovjeka – kaže Natko Zrnčić Dim koji je u to vrijeme svirao violinu.

Prije četiri godine, zbor je u povodu 30. obljetnice postojanja dobio Nagradu grada Zagreba, a godinu kasnije izdana je “Monografija 30 godina.”

– Upoznali smo se preko moje dvoje djece koja su pjevala u zboru. Kako je znao da sam novinarka, predložio je da napišem knjigu. Kroz razgovore i intenzivno druženje, ali i novinsku građu i videosnimke, upoznala sam duh zbora. Odlazak Zlatka Kubika velik je gubitak i za njegovu obitelj i za zbor, ali i za generacije djece koja neće imati priliku učiti od njega – rekla je autorica monografije Silvana Oruč Ivoš.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije