Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uređenje tržnice

Od ‘novog Španskog’ ništa

Trznica u naselju Spansko broji tek rijetke kupce.
Foto: Daniel Kasap/Pixsell
1/3
11.08.2016.
u 14:05

Bandić je odlučio "izglancati" sve ostale tržnice, ali je zaboravio na jedinu čije su uređenje tražili stanovnici

Nije taj aktualni sat u Skupštni u kolovozu prošle godine bio ništa drukčiji od ovogodišnjih aktualaca – izmjenjivali su se zastupnici redajući pitanja za gradonačelnika Bandića. Među njima bio je i HNS-ov zastupnik Tomislav Stojak koji je pitao što je s projektom natkrivanja tržnice Špansko?

Stotine poslanih dopisa

Naoko bezazleno pitanje aktualiziralo je problem čije rješenje očekuje 10 tisuća ljudi koji gravitiraju tržnici uređenoj 1991. godine. Pitanje što je s tržnicom najbolje ocrtava način i odnos prema svemu onome što je Zagrepčanima bitno i što traže da se uredi u gradu, no to ne dočekaju. To se pitanje postavlja od 2011. godine kada je projekt obećao sam Bandić. Stojak je natkrivanje tržnice aktualizirao nakon što je od brojnih stanovnika toga dijela grada dobio molbu da u Skupštini pokuša riješiti problem kada oni svojim dopisima i molbama ne mogu ništa. Ni sam više ne pamti, kaže, koliko je takvih dopisa koje je odaslao na adresu Grada. Pitanje je ponovio i nakon mjesec dana, na sjednici u rujnu 2015. godine, i tako ga ponavljao, uz još nekoliko zastupnika, do ovogodišnje posljednje sjednice održane u srpnju. Tada je glas za davno obećani projekt digla i HDZ-ova zastupnica Margareta Mađerić – istom formulacijom.

– Tržnica Špansko bit će natkrivena prije nego što krov nad klupama za prodaju dobiju prodavači na Kvatriću – odgovorio je Bandić i tog trenutka za govornicom, naočigled svih skupštinara, “izgorio” u vlastitu obećanju. Baš kao što je “izgorjelo” i 500 tisuća kuna potrošenih na osnovi vodnog i komunalnog doprinosa, kao i na osnovi projektiranja tržnice Špansko, uloženih još prethodnih godina, nakon čega je uslijedila odluka da “za nastavak natkrivanja tržnice više nema novca.”

Tržnice nemaju novca

Dapače, Bandić je, da bi dokazao da je u obećanju ozbiljan, zatražio od Društva arhitekata da se uključe u revitalizaciju tržnica pa i tržnice Špansko, za koju je još tada utvrđeno da je u najgorem stanju. Za tržnicu su Bandića sve te godine molili i iz Vijeća gradske četvrti, no i oni su u svojim molbama ostali neostvarena plana, a iz budžeta malih komunalnih akcija ne mogu financirati toliku investiciju.

– Natkrivanje tržnice Špansko investicija je koja nadilazi sredstva malih komunalnih akcija koja Vijeće četvrti Stenjevec ima na raspolaganju, te bi ta investicija trebala biti financirana iz drugih sredstava u Gradu Zagrebu. Za stanovnike s područja cijele gradske četvrti ta bi investicija bila izuzetno značajna te ju je Vijeće gradske četvrti u nekoliko navrata iniciralo – odgovorili su u rujnu 2015. godine iz Vijeća gradske četvrti. U listopadu prošle godine Tržnice Zagreb poručile su da nemaju novca, dok je Holding istodobno objavljivao kako posluje i više nego uspješno.

Od 2011. godine do danas realizirani su u Gradu brojni projekti, naročito oni koje je smislio sam Bandić, uvjeravajući građane da su ih sami tražili. Ipak, s popisa mu je nekako izbrisano obećanje o natkrivanju tržnice u Španskom, pa su “uređene” ostale četiri, i to onako kako je predložio gradonačelnik.

Što bi tek bilo da su stanovnici Španskog zatražili uz natkrivanje tržnice i nove klupe na kojima prodaju robu, jer stare im se raspadaju?•

>> Živimo li mi u ulici ili u koritu rijeke?

Komentara 1

KA
Karloho
14:40 11.08.2016.

Od bivsih i sadasnjih komunista uvijek isto,pusta obećanja i laži, njih interesira uvijek samo vlast....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije