Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LANIŠTE IZ ZRAKA

Od kvarta na kraju grada do najatraktivnijeg zagrebačkog naselja

lanište
Foto: Slaven Petrić
1/14
21.03.2017.
u 09:30

Ovom kompleksu kvartova ne treba nova izgradnja, odnosno trebaju mu još jedna škola i vrtić, ali ne i nove stambene zgrade

Malo tko je predviđao da će se Lanište, jedno od najmlađih zagrebačkih naselja, od kvarta na kraju grada – ili na početku grada, već kako uzmete – prometnuti u jedno od najatraktivnijih četvrti.

Posljednje naselje izgrađeno prema planu širenja Zagreba preko Save imalo je oduvijek neki čudan imidž. Kako se plan Zagreba preko Save nikada nije realizirao, Lanište je nekako ostalo izvan ruke, a kada je propala i izgradnja Sveučilišne bolnice, činilo se kako je onih nekoliko zgrada i Hotel I sve što će od Laništa ikada biti. Međutim, ispalo je da je taj veliki prostor bio pogodan za više projekata.

Video: Slaven Petrić

Najprije je za ministrovanja Jadranke Kosor nastavljena izgradnja starog naselja zgradama namijenjenim prije svega braniteljskoj populaciji. Činilo se da će nekako krenuti, no ponovo je stalo. Sve do odluke da se tamo izgradi dvorana Arena, a uz nju Arena centar. Bio je to katalizator da pokraj ''limenki'' u Remetinečkom gaju nikne i sasvim novo naselje Jaruščica koje se gotovo spojilo s Blatom.

Sada je kompleks Laništa, Arene, Jaruščice i Blata, gdje se formirala i svojevrsna industrijska zona, kontrapunkt Sveučilišnoj bolnici preko puta. Novo je naselje na Jaruščici zaokružilo ovaj prostor koji ima daleko više potencijala nego što ga sada pokazuje unatoč dobro posjećenom Arena centru i dvorani Arena.

Za razliku od prije, kada je postojao samo jedan ulaz u naselje, danas se u Lanište, Jaruščicu i Remetinečki gaj može ući s nekoliko strana. Planirani most prema Jarunu donio bi izlaz na krajnji zapadni dio grada, no punu funkcionalnost dao bi mu također najavljivani tramvaj. 

Ono što ovom kompleksu kvartova više ne treba jest nova izgradnja, odnosno trebaju mu još jedna škola i vrtić, ali ne stambene zgrade. Velike zelene površine kod rotora i parkove unutar naselja nikako se ne bi smjelo izgubiti. Igrališta ima, nogometnih, teniskih, košarkaških, no ne bi bilo zgorega razmisliti i o uređenju prostora ispod Hotela I, ali ga namijeniti za nešto više od golfa koji se ondje neko vrijeme igrao.

Treba razmisliti i o tome može li naselje poprimiti i više od elementarne funkcionalnosti. A da bi to možda trebalo napraviti, pokazuju i kadrovi snimljeni iz zraka koji kompleksu oko Arene daju sasvim novi dojam.

 

>> Slučaj Lanište još je jedna u nizu priča iz Hrvatske

>> Most za bicikliste i pješake spojit će Lanište i Jarun

Komentara 17

IL
ilijan
09:50 21.03.2017.

Povezivanje tramvajom i izgradnja mosta do jaruna bi dalo potpuno novu dimenziju kako tom naselju tako i cijelom Zagrebu.

ON
onazg
10:04 21.03.2017.

I dalje je na kraju grada, a ovo najatraktivnije je presmješno, šta je ostatak Zagreba onda? A o povezanosti sa gradom da ne govorim. Najružniji kvart odmah poslije cijelog novog zagreba. Tamo je stvarno sumrak zona

TI
tihidujakovic
18:23 21.03.2017.

a mene Slavene zanima od kuda ti palo napamet da letis iznad glava djece sa dronom, radi takvih bisera poput tebe nama izmisljaju zakone i budalestine za kojekakve dozvole!!!!??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije