Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
počinje gradnja

Na Lašćini se otvara novi dom za starije, prima 200 korisnika

dom za umirovljenike
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
25.11.2013.
u 14:30

136.770 osoba starijih od 65 godina živi u Zagrebu, što je 17,3% od ukupnog broja stanovnika

Točno 112.068.550,76 kuna koštat će novi dom za starije i nemoćne osobe koji će se graditi na Lašćini, a čiji će se iznos osigurati u gradskom proračunu za razdoblje od 2015. do 2025. godine. Odabrana je, naime, najpovoljnija ponuda, ona tvrtke Animus Primo, a nakon što novi dom za starije i nemoćne sljedeći četvrtak dobije zeleno svjetlo skupštinara i potpiše se kupoprodajni ugovor, tvrtka počinje gradnju doma u kojem će biti mjesta za 200 korisnika.

Sistem “ključ u ruke”

U navedenu cijenu uključen je trošak građenja i opremanja doma, vrijednost zemljišta, troškovi financiranja za vrijeme gradnje te uređen vanjski prostor s parkiralištem i pristupnom cestom. Nakon potpisa kupoprodajnog ugovora, tvrtka Animus ima 20 mjeseci da završi gradnju doma u kojem će, među ostalim, biti mjesta za 24 korisnika oboljela od Alzheimerove bolesti i drugih demencija.

Ukupna površina novog doma za starije i nemoćne osobe iznosi 7961 četvorni metar, a osim stambene jedinice u kojoj će mjesta biti za 60 korisnika, bit će opremljena i jedinica za pojačanu njegu u kojoj će se moći smjestiti 116 korisnika koji će birati između 36 jednokrevetnih te 40 dvokrevetnih soba. U novome domu korisnicima će na raspolaganju, među ostalim, biti i prostorije za radnu terapiju, knjižnica, kapela, liječnička ambulanta, frizer, pediker, prostorije za fizikalnu terapiju te prostorija s audiovizualnim pomagalima.

Navedenu cijenu novog doma za starije i nemoćne osobe Grad Zagreb otplatit će u 120 mjesečnih anuiteta, pri čemu prvi anuitet dospijeva na naplatu mjesec dana od primopredaje.

Pet prijava za natječaj

Iako je na natječaj pristiglo ukupno pet prijava, neslužbeno doznajemo da je Grad nakon pristiglih ponuda razmišljao da prostorne kapacitete za zbrinjavanje starijih i nemoćnih osoba poveća paralelnom gradnjom dvaju domova, no takva je mogućnost brzo odbačena jer se prije svega tražila jedna – najpovoljnija ponuda.

Ipak, izabrana tvrtka Animus Primo još od Grada nije dobila službenu potvrdu, čeka se sjednica Skupštine, tako da iz tvrtke koja će objekt graditi jučer nisu željeli ništa komentirati.

Poručuju tek da čekaju službenu potvrdu i potpisivanje ugovora. Naime, u gradskim domovima ukupno su 3583 mjesta, dok je kroz privatne domove na području grada Zagreba osigurano 1199 mjesta – to zajedno ispod je EU standarda koji iznosi pet posto smještajnih kapaciteta na ukupan broj građana starijih od 65 godina.     

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije