Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
njegovanje običaja

Mladi folkloraši protiv treme se 
bore – slatkišima

folklor (1)
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/3
Autor
Mateja Šobak/VLM
18.03.2013.
u 12:00

Počela je 36. smotra folklornih amatera Zagreba koja će se i sljedeće subote održati u Narodnom sveučilištu Dubrava

Folklorom se bave već više od desetljeća, iza sebe imaju brojne nastupe, sve plesne korake svojih predaka znaju napamet, a na probe rado dolaze i nekoliko puta tjedno. I najvažnije, idu tek u sedmi razred osnovne škole.

Roditelji bodre iz publike

Upravo 13 godina prosječna je dob plesača koji su u subotu navečer, pred prepunom dvoranom Narodnog sveučilišta Dubrava, nastupali na prvom koncertu 36. smotre folklornih amatera grada Zagreba.

– U sklopu smotre održat će se 16 koncerata, a sve će trajati do 12. lipnja. Nastupit će i dječji i odrasli ansambli – rekla je Lucija Franić Novak koja već devetnaestu godinu zaredom organizira smotru. Kako objašnjava, iz godine u godinu interes za folklorom sve je veći, a u njegovanje starih običaja sve se više uključuju i najmlađi.

– Plešem već jako dugo i dobro mi ide. Znam sve korake, a i mama i tata me bodre iz publike - rekla je četverogodišnja Nikol Bračić iz Kulturno-umjetničke udruge Prigorec, Sesvetski Kraljevec, koja je upravo na smotri imala svoj prvi nastup. Tremu, međutim, nije imala “jer je voditeljica Lorena Ćorić svima obećala slatkiše poslije nastupa”.

Od djece do veterana

Malo mito ipak nije bilo potrebno za starije članove folkloraških ansambla koji u nogama imaju već brojne nastupe.

– Treme nema, uvježbani smo maksimalno i mislimo da ćemo dobro otvoriti smotru – rekla je Petra Kralj iz Folklornog ansambla Sesvetska Sela koja pleše već deset godina, od svojeg trećeg rođendana. Upravo u njenom KUD-u više je od sto članova, od onih najmlađih, vrtićke dobi, pa sve do veterana u već osmom desetljeću života.

– Sve češće nam se u ansambl uključuju djeca nekadašnjih plesača koja su upravo od roditelja naslijedila ljubav prema tradiciji – objasnila je voditeljica Sesvetskih Sela, Andrea Kager.

Sljedeće subote u Narodnom sveučilištu Dubrava drugi je koncert smotre na kojem će također nastupiti dječji ansambli.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije