Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
moj kvart

Maja Posavec: Zalutate li u gradu, za upute pitajte mene

14.10.2016., Zagreb - Pjevacica Maja Posavec.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
17.10.2016.
u 14:00

Rođena je Đakovčanka upoznala svaki kutak Zagreba jer se njima najčešće kreće biciklom. Za opuštanje koristi "lokacije sjeverno od Ilice", a posebno voli Britanac

Kutka koji nije vidjela, pedlja koji nije prošla ili mjesta koje u gradu nije posjetila za Maju Posavec ne postoji. Rođena Đakovčanka, kaže, Zagreb poznaje kao svoje ruke dlan, a zaluta li netko u bilo kojem od kvartova, za upute slobodno može pitati baš nju.

Stigla prije 15 godina

– Najčešće se gradom krećem na biciklu, ali nisam jedna od onih koji će ga voziti i po zimi i u svakom trenutku. Kad jednostavno nemam volje, odem autom. I snalazim se super – govori ova glumica i pjevačica koja, upitana ima li najdraži kvart, bez zadrške odgovara – Trešnjevka. Ima neki šarm upravo u tom dijelu Zagreba, objašnjava, ali se i prisjeća kako je 2001., kada je došla studirati u metropolu, upravo Trešnja bila ta koja ju je najbolje “ugostila”.

– Pri dolasku u Zagreb, prvo sam stanovala kod tete u Španskom, ali na Trešnjevci sam živjela u nekoliko navrata. Još idem i na trešnjevački plac, koji mi je, zapravo, i vrlo blizu – kaže Maja Posavec, ali ne sumnja kako će i Voltino, kvart u kojemu trenutačno živi, uskoro zavoljeti baš kao i Trešnju. Jer upornost je vrlina, smatra Đakovčanka koja je po dolasku u Zagreb prije 15 godina prvo upisala Filozofski fakultet, iako je još 15 godina prije toga svima govorila kako će postati glumica i pjevačica.

– Pet puta išla sam na prijemni na Akademiju dramskih umjetnosti prije nego sam je i upisala. Već su svi govorili, pusti glumu, lijepo pjevaš, to radi, ali ja nisam htjela odustati, bikica sam u horoskopu – smije se glumica sa stalnim angažmanom u Kerempuhu te dojučerašnja pjevačica grupe Detour. Krajem rujna svjetlo dana ugledao je njezin prvi samostalni singl “Budi jak”, a na samostalnu se karijeru odlučila, kaže, jer je to bio “logičan slijed stvari”.

– Kad ste pjevač koji je ujedno i autor, normalno je da u nekom trenutku želite dalje sami – govori Maja Posavec, koja će, da bi se zabavila, uvijek prije odabrati dobar koncert nego izlazak u klub. Barem sada.

– Nisam više baš za partijanja. Kad sam došla ovamo na faks, nismo propuštali utorke u Gjuri, kao ni odlaske u Sidro – prisjeća se M. Posavec, koju, unatoč deset godina dugoj glazbenoj i glumačkoj karijeri, na ulicama grada ne “žicaju” autograme i fotografije. Doduše, kaže, primijeti poneki znatiželjan pogled, ali onda uglavnom pomisli kako bi tu osobu trebala odnekud znati pa srdačno pozdravi.

– Ma događa se to i meni. Neki sam dan vidjela Brunu Šimlešu i gledala ga sa smiješkom, a tek poslije postala svjesna što radim. Ne znam čovjeka – kroz smijeh govori glumica i pjevačica koju očekuje poprilično buran studeni. Nastupi na Retro Opatiji, Šanson Festu, premijera predstave “Jedan sluga, dva gospodara”, na kojoj trenutačno radi, gostovanje Kerempuha u Beču i Zadru, ali i koncert Detoura u Tvornici kulture na kojem će, uz novu pjevačicu grupe, nastupati i ona. A kad sve to odradi, slijedi mali odmor, i to na toplom jer, priznaje, prosinac ne voli.

– Ja sam vam od mora, nikako od zime. Ne volim baš ni Advent, lampice, gužve, jednostavno nisam za to – kaže Maja Posavec, koju se, ako ne kako obilazi osvijetljeni Zrinjevac, ipak može vidjeti kako kliže na Tomislavcu. U tome, ističe, gušta.

– Iako, dosta sam spora jer sam tek nedavno naučila klizati, pa mislim da sve živciram kad su spretniji i brži od mene – govori glumica i pjevačica, koja u slobodno vrijeme rado “potegne” do Samobora ili Sljemena. Vikend-izlete voli, kaže, baš kao i putovanja.

Ima pozitivnu vibru

– Voljela bih ponovo u Indiju, ali i u Los Angeles, gdje nikad nisam bila. Doduše, veselim se i Beču, u koji ću sljedeći mjesec, jer je to grad koji mi je baš drag – kaže Maja Posavec, koja u Zagrebu, dodaje, za opuštanje koristi “sve lokacije sjeverno od Ilice”. Zelengaj, Kraljevac, Šalata, Podsljeme, a posebno Britanac, mjesta su koja je oduševljavaju.

– Britanac mi je nekako posebno drag. Ima tu neku pozitivnu vibru i ondje se osjećam baš ugodno – govori M. Posavec, koja voli i zagrebačke muzeje, od kojih su joj najdraži Muzej suvremene umjetnosti i Muzej prekinutih veza. Ljubav prema kulturi prati je od malih nogu.

– Kad sam bila mala, uključila sam se u folklor, i to su mi bili jedni od najzabavnijih dana u životu. Radili smo, ali i putovali i družili se, svakom bih to preporučila – ističe glumica i pjevačica koja o povratku u rodno Đakovo ne razmišlja. Kako kaže, jednog se dana možda i to dogodi, ali trenutačno ono što ona želi raditi u Đakovu jednostavno nema gdje.

– Malen je to grad i manje je sadržaja, što je i logično – kaže Maja Posavec te dodaje kako u Zagrebu sadržaja ne nedostaje. Pojedinih stvari, šali se, ima i previše.

– Pekarnica je definitivno previše. Na svakom su uglu i prevare čovjeka, svako malo uđete u jednu. Zašto umjesto njih nisu slatki dućančići s voćem i povrćem – kroza smijeh pita se simpatična umjetnica. 

Komentara 1

JO
josko
15:56 17.10.2016.

Bravo Maja! Lijepo je procitati nesto pozitivno o i oko naseg grada (bez onih frustrirajucih komentara oko gradonacelnika, fontana, itd.).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije