Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
svijet igračaka

Konjići, medeki, vrčevi, praćke... sačuvani od zaborava

svijet igračaka (1)
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/12
16.12.2012.
u 12:00

Izložba o umijeću izrade tradicionalnih igračaka bit će otvorena do 31. svibnja 2013.

Autohtone igračke iz prigorskog sela Vidovca, Hrvatskog zagorja, eksponati iz Belog Manastira, ali i sela Zelovo u Dalmatinskoj zagori, filmove tema kojih je tradicionalna izrada igračaka i dokumente o zadrugama u kojima su se izrađivale mogu se vidjeti na izložbi “Svijet igračaka” u Etnografskome muzeju. Tako današnji školarci mogu vidjeti i naučiti kako je od kraja 19. stoljeća nastajala tradicija izrade igračaka, ali i njezin razvoj pa sve do “odumiranja” zanata, kao u selu Zelovo. Umijeće izrade drvenih tradicijskih igračka iz Hrvatskog zagorja UNESCO je uvrstio na svjetsku listu nematerijalne baštine čovječanstva.

Drveni avioni

Dječaci su se najviše razveselili drvenim avionima, a pletenim kolicima za lutke, kakve se još mogu naći u zagrebačkim vrtićima, djevojčice.

– Najstariji eksponat je zipka iz sela Letovanić pokraj Siska iz 1841. godine. Izložene su i saonice, mlinovi, pilari, praćke... Nastojali smo napraviti rekonstrukciju Vidovečke radionice sa stolarskim klupama, starim alatom i igračkama iz fundusa muzeja – kaže autorica izložbe Iris Biškupić Bašić. 

U drugom dijelu izložbe predstavljene su igračke koje se još izrađuju u Zagorju – mali životinjski likovi, vrčići, glazbeni instrumenti. Selo Zelovo otkriva priču o igračkama koje danas više nema tko izrađivati jer je posljednji majstor preminuo i odnio sa sobom vještinu izrade konja, vlakića, autića...

Igračke iz Poljske

Igračkama su zajednički motivi, a razlikuju se po bojama i ukrasima. U pola godine, koliko traje izložba, subotama će se održavati radionice izrade igračaka koju će voditi majstori iz Hrvatskog zagorja, a bit će i predavanja na temu igračaka. Muzej predstavlja i izložbu “Poljske tradicijske igračke” koja traje do početka ožujka. Krajem tog mjeseca priprema se akcija i izložba “Igračka ima srce” pa će posjetitelji moći darovati ili posuditi svoje igračke i ispričati kako su se njima igrali.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije