Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kvartovski simboli

Kakav je Maksimir bio prije stadiona i dok je ZOO bio još samo 'vrtić'

Povijest Maksimira u muzeju
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/4
14.04.2014.
u 19:44

U Muzeju grada Zagreba traje izložba “Maksimir – povijest i kvartovski simboli”, s prikazom nekadašnjeg izgleda i života u toj gradskoj četvrti. Materijal za izložbu prikupljali su stanari kvarta, a dio je i iz fundusa Muzeja

Zagrepčani koji se žele prošetati kroz povijest četvrti Maksimir i otići u doba kada je na Kvatriću još postojala fontana, sve do kraja svibnja jednostavno se mogu uputiti u Muzej grada Zagreba.

Tamo je nedavno otvorena izložba “Maksimir – povijest i kvartovski simboli”. U sklopu nastavka projekta “Zagrebački kvartovi” moći će se vidjeti i što je proizvodila tvornica konjaka Patria, gostionicu koja se nalazila na mjestu današnjeg nogometnog stadiona ili sjesti ispod najstarijeg drveta u parku Maksimir starog 500 godina, koji su rekonstruirali djelatnici muzeja, "posjetiti" Zoološki vrtić...

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL, Davor Puklavec/PIXSELL

Materijal za izložbu prikupljani su od stanara kvarta, raznih institucija i udruga koje djeluju na tom području, no izložen je i velik broj predmeta iz fundusa muzeja. Tema Dinama zauzima gotovo središnje mjesto izložbe, prikazujući stare fotografije s utakmice kada je momčad osvojila Kup velesajamskih gradova 1967., razne značke i zastavice iz tog doba...

– Zanimljiva je i povijest parka Maksimir, koji ove godine slavi 220 godina. U vrijeme Drugog svjetskog rata tamo je bio stacionar njemačkih i ustaških jedinica – kaže autor koncepta projekta Kristian Strukić. Izložba je besplatna.

>>Dođite vidjeti i Dinamov jedini europski pokal, iz 1967.

Komentara 1

DU
Deleted user
16:39 17.04.2014.

dolazijo sam kao djete,s roditeljima u Zagreb 70-tih,tadmi je Zagreb izgledo velicanstveno,nikad nemogu te slike izbrisati iz glave,pa onda skola poslije u Zagrebu,ma fantastican grad bijo,a sada,selendra obicna,jer suga dotepenci unistili svojim neznanjem, vodjenjem i razvojom grada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije