Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
đaci prvaci svijeta

Hrvatski robot Konto može spasiti ljude iz ruševina

robofreak
Foto: Robofreak
1/4
09.07.2013.
u 12:51

Članovi tima Konto osvojili prvo mjesto na Robocupu u Nizozemskoj pokazavši kako bi robot izvlačio žrtve elementarnih nepogoda

Kad bi njihovi roboti Robofreak i Konto ušli u masovnu proizvodnju, mogli bi svojim djelovanjem možda spasiti i svijet, no ovim mladićima dovoljna je nagrada što su – osvojili svijet. Dominik Hržan (14) i Luka Crnjak (15) iz OŠ Mate Lovraka u Zagrebu te Filip Kuzminski (14) iz Varaždina na svjetskom su natjecanju u izradi robota, Robocupu u nizozemskom Eindhovenu osvojili prvo mjesto za svoja tehnološka rješenja. Pomagao im je mentor prof. Ivica Kolarić iz Varaždina.

– Izrađujemo robote s humanom svrhom spašavanja žrtava iz ruševina, u simulacijama katastrofa ili elementarnih nepogoda poput požara – kažu Filip i Luka koji se robotikom bave od 5. razreda jer, ističu, “vole tehniku i rastavljati i sastavljati stvari”. 

– Mene privlači to što je robotika naša budućnost – dodaje Dominik koji objašnjava da je specifičnost robota koji su ih odveli na tron njihova nadgradnja jer, “osim standardnih elemenata, koristimo i one vlastite izrade poput infracrvenih senzora, stabilizatora napona...”. 

Natjecanje u Nizozemskoj trajalo je četiri dana tijekom kojih su robote izlagali dugotrajnim vožnjama da bi pokazali najbolja svojstva. Cijena je takvih modela, za čiju su im izradu trebala tri mjeseca, oko 10.000 kuna. 

– Način programiranja odlučuje o pobjedniku. Ovaj naš robot još malo proklizava pa bismo to trebali riješiti – kritičan je Filip. Luka bi mu promijenio gusjenice, dok Dominik smatra da je model savršen. Dečkima su u Eindhovenu, kažu, najžešća konkurencija bili Japanci i Nijemci koji u robotiku ulažu znatan novac. 

– Voljeli bismo kad bismo imali dovoljno novca napraviti robota koji bi u stvarnom životu imao zadatak spašavanja žrtava bez ugrožavanja spasilaca – nadaju se dečki koji će “robo” rukotvorine nastavljati stvarati u srednjim tehničkim školama.

>>Suze radosnice zbog osvojenog prvog mjesta

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije