Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
proslava u maksimiru

Danas 220. rođendan parka u kojem su se mnogi i zaljubili

Park Maksimir
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/6
19.09.2014.
u 12:10

Stari posjetitelji, ali i oni koji dođu prvi put oduševljeni su zelenilom Maksimira koji umiruje ljepotom. Danas se tamo špancira i pleše u krinolinama, svira Filharmonija, a bit će i 'šnelfotograf', slikati sve koji to žele

Za vrijeme svečanog otvaranja 1843. godine građani su ga zvali Jurja ves. Park Maksimir tada je bio najveći i najljepši perivoj u jugoistočnoj Europi. Na popisu je svjetske baštine i zaštićeni je spomenik prirode i kulture, u njemu se 1. svibanj obilježava od 1890. godine, a danas park slavi svoj 220. rođendan.

Dom i životinjama

Mnogi Zagrepčani u njemu su se zaljubili. Neki se svakodnevno rekreiraju i trče po širokim alejama. U njegovim prostorima, u sklopu Zoološkog vrta, boravi i više od dvije tisuće životinja. A upravo ZOO, kao, uostalom, i čitav park, jučer su prvi put posjetili tata i kći iz Zadra, Milan i Marta Grbić.

Foto: Robert Anić/PIXSELL

–Još nismo sve obišli, ali to nam je plan za danas. Mislili smo da će nam trebati nešto manje vremena, ali park je zaista velik. O ljepoti da ni ne pričamo - istaknuli su tata i kći, s kojima se slaže još jedna obitelj, koja već pedeset godina vrijeme rado provodi u Maksimiru.

Foto: Muzej grada Zagreba

Foto: Muzej grada Zagreba

–Volimo prošetati, park umiruje, a u zelenilu se ne može ništa drugo nego uživati - rekli su, također tata i kći, Nikica i Nada Dmitrović koji i žive u kvartu u kojem se nalazi park koji slavi svoj rođendan. Malo je poznato da je Maksimir za vrijeme Drugog svjetskog rata bio vojna baza njemačkih i ustaških jedinica.

Otvorenje vidikovca

–Uz rubni dio parka postoji grob nepoznatog pokojnika koji netko još uvijek uređuje i redovito na njemu ostavlja cvijeće. Pretpostavlja se da tamo leži jedan domobran - rekao je Kristian Strukić, voditelj projekta "Zagrebački kvartovi" Muzeja Grada Zagreba, koji je u sklopu posljednje izložbe obradio povijest Maksimira, a koju su uvelike obilježili poznati nedjeljni promenadni koncerti. Kako je to nekad izgledalo zapisano je i na filmu "Tko pjeva zlo ne misli", kada je Fulir zavodio udanu Anu u starom vidikovcu, koji je danas zbog sudskog spora zatvoren.

–Nadam se da će se otvoriti do sljedećeg rođendana - rekao je ravnatelj JU Maksimir Saša Banić, te dodao da izrađuju projekt obnove lugareve kućice, u sklopu kojega će biti edukativni centar, a aplicirat će i na strukturne fondove EU.

Komentara 5

KR
kris0000
18:59 19.09.2014.

Malo o parku Maksimir iz "Parka-Maksimir": "Osnivač parka Maksimir bio je zagrebački biskup MAKSIMILIJAN pl. VRHOVAC DE EHRENBERG ET RAKITOVEC (1752.-1827.) koji je kada je postao zagrebački biskup 1787. godine odlučio da na mjestu stare biskupske šume podari građanima Zagreba park za odmor i rekreaciju. Biskup Vrhovac je zamislio oblikovati park u baroknom (francuskom) stilu, o čemu svjedoče u njegovo vrijeme zrakasto probijene tri staze u obliku pačje noge, što je bilo jedno od parkovnih obilježja baroka. Staze koje je dao izgraditi biskup Vrhovac i danas su vidljive u parku, a jedna od tih je i glavna pravocrtna os aleje od glavnog ulaza (portal) sve do podnožja Vidikovca. Park Maksimir je svečano otvoren za građanstvo 1794. godine, čime je proslavljen završetak prvih radova na uređenju. Tom prilikom je park Maksimir dobio ime prema svom osnivaču Maksimilijanov mir ili skraćeno Maksimir."

Avatar Ironman0105
Ironman0105
20:29 19.09.2014.

Park gradani nikad nisu zvali Jurja Ves. Jurja Ves je ulica (ves-stara pogotovo starozagrebacka rijec za ulicu). Ista ulica I danas se tako zove.

DU
Deleted user
00:17 20.09.2014.

Jesu li za rođendan uklonjene posljedice kiše i potopljenost dijela parka?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije