Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
s omčom oko vrata

Bigl Gricko uhvatio se u ilegalnu klopku kakve postavljaju krivolovci

Gricko
Foto: Privatni album
1/3
02.01.2014.
u 10:42

Nestao tijekom šetnje na Medvednici, pas je pronađen treći dan na ulazu u Zaprešić

Bigl Gricko Žane i Siniše Kneževića iz Zaprešića, koji je nestao tijekom jedne od njihovih redovitih šetnji Medvednicom, pronađen je treći dan teško ozlijeđen. Pored ceste na ulazu u Zaprešić ugledala ga je slučajna prolaznica. Čuvala ga je dok nisu stigli njegovi vlasnici, a pas je iz grmlja izišao tek kad je čuo njihov glas.

- Bio je uplašen, oči su mu bile crvene, a iz vrata mu je virila žica – prisjeća se vlasnica. Potražili su pomoć veterinara i završili na kirurgiji na Veterinarskom fakultetu.

Ostao bez glasa

- Svi su bili zgroženi kako pas izgleda, a ubrzo su utvrdili da ima omču oko vrata Skinuli su je nakon uspavljivanja i tada smo vidjeli da je riječ o ilegalnoj klopci kakve obično postavljaju krivolovci – priča Žana K. Osim ožiljaka na vratu, šoka i iscrpljenosti, Gricko je ostao i bez glasa.

- Pokušava lajati, ali mu ne uspijeva. To je vjerojatno i razlog što ga nismo pronašli, iako smo se svih dana vraćali na mjesto gdje se udaljio od nas. Nije nam se mogao javiti kad smo ga zvali, a to se nikada do sada nije dogodilo. Često smo u šumama i Gricko kao svaki bigl zna malo odšetati, ali na poziv uvijek dođe. I zato vjerujemo da se ulovio u tu zamku negdje blizu mjesta gdje se izgubio. Isto tako, žica je ravno odrezana što pas nije mogao napraviti. Vjerojatno ga je oslobodio onaj tko je klopku postavio, a odrezana je na sigurnoj udaljenosti da ga pas ne može dohvatiti jer zbog boli nije dao dirati vrat - priča vlasnica i dodaje da su na mjesto gdje je nestao donijeli i njegovu dekicu i hranu, a obavijestili su i brojne udruge, radio stanicu Zaprešić, lovačka i planinarska društva i Javnu ustanovu Park prirode Medvednica.

Upravo je objava na stranicama Suze pomogla da se Gricko vrati kući, prepoznala ga je gospođa koja je vidjela njegovu sliku.

Obavijest o izgubljenom psu i Grickovu sliku objavila je i Javna ustanova Park prirode Medvednica. Kažu kako se ne može sa sigurnošću utvrditi gdje je Gricko upao u klopku, je li to bilo unutar Parka, no i da je postavljanje bilo kakvih lovnih stupica zakonom zabranjeno.

Kazne do 70 tisuća kuna

- Krivolova ima i na području Parka Prirode Medvednica, u kojem je lov dozvoljen na nekim dijelovima. Ni lovci ne odobravaju ovakav način lova pa su nas u nekoliko navrata lovačka društva obavještavala da su u šumi pronađene klopke. U zadnjih godinu i pol nismo pronašli niti jednu i nije bilo nikakvih prijava do ovog događaja – ističe mr. sc. Snježana Mali-Limari, dipl. biol., ravnateljica Javne ustanove. Dodaje kako je najbolja prevencija da pas u šetnji šumom bude na lajni, što propisuje i zakon.

Za postavljanje klopki zakonske kazne su od 30.000 do 70.000 kuna, ali počinitelja treba pronaći na djelu, ili da postavlja ili da obilazi klopku.O svemu što se dogodilo supružnici Knežević obavijestili su i policiju koja će provesti istragu.

- Gricko nam je jako važan, dio je naše obitelji. Donio nam je veliku sreću i osmijehe na lice, uz njega se moj suprug čudesno brzo oporavlja nakon teške bolesti – ističe gospođa Žana i dodaje kako bi voljeli da se uklone ovakve zamke da se i drugim životinjama ne bi dogodilo nešto slično.

Prolaznik pronašao 43 uginula psa u Novom Zagrebu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije