Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
17 - godišnjakinja

Zagrepčanka Paula Budiš najljepša Hrvatica u narodnoj nošnji

Paula Budis, najljepsa Zagrepčanka u narodnoj nošnji
Foto: PR FOTO
1/5
15.06.2016.
u 12:40

Ove godine je na reviji sudjelovalo 26 djevojaka i snaša iz raznih krajeva Hrvatske i susjedne Bosne i Hercegovine.

Na jednoj od najstarijih folklornih manifestacija u Hrvatskoj, „Brodsko kolo“ u Slavonskom Brodu, tradicionalno se u sklopu programa održava revija hrvatskih narodnih nošnji i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji.

Ovogodišnja pobjednica i najljepša Hrvatica u narodnoj nošnji je 17-godišnja Paula Budiš iz Zagreba koja je nosila prigorsku narodnu nošnju iz Podsuseda, najzapadnijeg dijela grada Zagreba. Paula je na sebi imala nošnju staru 120 godina, a na glavi je nosila bogatu krunu koju su mladenke nosile na vjenčanju i u rukama podsusedsku cvjetnu košaricu, pomalo zaboravljeni suvenir iz ovog kraja. Kao dugogodišnja aktivna članica KUD-a KLAS iz Podsuseda, nije se na ovoj reviji samo natjecala nego je sa svojim Klasovcima, kao mladenka, otplesala prekrasnu koreografiju „Cvet rožica“ u kojoj su prikazani običaji pranja veša na rijeci Savi i podsusedska svadba. Pobjednica pleše folklor još od 2009. godine kada je bila učenica Osnovne škole bana Josipa Jelačića, a ljubav prema folkloru nastavlja razvijati dalje u KUD-u KLAS i kao sudionica Ljetne škole hrvatskog folklora u organizaciji Hrvatske matice iseljenika. 

Ove godine je na reviji sudjelovalo 26 djevojaka i snaša iz raznih krajeva Hrvatske i susjedne Bosne i Hercegovine. Stručni žiri nije imao lak zadatak da od prelijepih sudionica obučenih u prekrasne narodne nošnje kraja iz kojeg dolaze izabere najljepšu.

Paulino matično društvo, KUD KLAS, već 32 godine aktivno radi na očuvanju tradicijske kulture prigorskog kraja, posebno Podsuseda, i ostalih krajeva lijepe naše Hrvatske. Društvo puno ulaže u rad s djecom i mladima, a ovim Paulinim uspjehom sigurno će privući novu djecu i mlade za uključenje u rad na očuvanju tradicije i folklora koji su danas, nažalost, često marginalizirani. Ovaj izbor je pokazao da i folklorna scena u Zagrebu ima svoje vjerne poklonike i da se folklorni amaterizam može nositi sa drugim dodatnim aktivnostima koje su na raspolaganju djeci i mladima. To nam ulijeva nadu da će biti još puno „Brodskih kola“!

>>Neil Krisralam dolazi na izbor za Miss Hvatske: Ne mogu dočekati da istražim ovu čudesnu zemlju!

>>Zagrepčanka Petra Bojić (22), prva je hrvatska Miss Supranational

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije