Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
čuvamo uspomenu na svoju modnu kritičarku

Večernji list utemeljuje modnu nagradu 'Ana Lendvaj'

14.01.2014., Zagreb - Portret akademika Zlatka Boureka s novianrkom Vecernjeg lista Anom Lendvaj. Photo: Grgur Zucko/PIXSELL
Foto: Grgur Zucko/PIXSELL
1/4
23.02.2017.
u 07:55

Najbolja modna kolekcija 2017. godine osvojit će nagradu "Ana Ledvaj", a o dobitniku odlučuje stručni žiri modnih novinara

Prije nekoliko dana, u intervju na stranicama Panorame, rada Ane Lendvaj sjetila se kreatorica Loredana Bahorić i uzdahnula: “Fali, strašno fali!” Prošla je godina dana od Anine smrti, ali sjećanja ne blijede. Na lanjskom proljetnom Fashion.hr-u prazan je bio njezin stolac u prvom redu uz modnu pistu i tek je bijela ruža podsjećala na vrsnu novinarku i kritičarku koja je u antologiju hrvatske modne scene zauvijek upisala imena poput: Branke Donassy, Dženise Pecotić, Matije Vujice, I-gle, Roberta Severa, Igora Galaša, Ruže Hodak, Renate Svetić i brojnih drugih.

Ana je bila ona tiha sila, i neprikosnoveni autoritet, koja je revije pratila pomno, s blokom i olovkom u ruci, kritičarka koja je obavezno prije svake revije obišla kreatore u backstageu, razgovarala o inspiracijama za nove kolekcije, ali i rukom opipala materijale od kojih su te kolekcije sašivene.

Ugurala modu u dnevni tisak

Nije stoga ni čudno da je upravo uz strašnu vijest o njezinoj smrti rođena i ideja o modnoj nagradi koja će nositi njeno ime. Tu je ideju prvi izgovorio Vinko Filipić, organizator Fashion.hr-a,a objeručke ju je prihvatio Dražen Klarić, glavni urednik Večernjeg lista.

– Ana Lendvaj bila je novinarsko ime u svim područjima kojima se bavila, najveće novinarsko ime. Ali upravo je ona modu, još tamo krajem sedamdesetih godina 20. stoljeća, ugurala na stranice dnevnih novina, na stranice Večernjeg lista, što je nakon toga postala uobičajena praksa. Stoga Večernji list pokreće Modnu nagradu “Ana Lendvaj”, onu o kojoj odlučuju istaknuti modni novinari – ističe Dražen Klarić.

Ime dobitnika na današnji dan

Prva nagrada “Ana Lendvaj”, jedinstvena modna nagrada u Hrvatskoj, dodijelit će se za 2017. godinu i to za najbolju kolekciju od svih koje će se prikazati što na samostalnim modnim revijama, što u sklopu modnih manifestacija u cijeloj Hrvatskoj. O tome kojem će kreatoru pripasti nagrada odlučit će stručni žiri, sastavljen od modnih novinara. Članovi žirija za 2017. godinu su: Vesna Blašković, glavna urednica časopisa BUDI IN, poznati modni kritičar Nenad Korkut, Saša Joka, modni urednik hrvatskog izdanja časopisa Elle te novinarke Večernjeg lista Maja Car i Bojana Radović, a ime dobitnika će Večernji list objaviti na današnji dan 2018. godine. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije