Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povijest depilacije

Već je Ovidije ustvrdio: Čuvajte se smrdljivih pazuha i uklanjajte dlake s nogu

Depilacija
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/5
20.04.2014.
u 19:00

Između 4.000 i 3.000 godina prije naše ere: U ovom razdoblju, Turci su koristili mješavinu arsena, škroba i negašenog vapna pod nazivom 'rusma', što je, po mišljenju stručnjaka, bilo prvo kemijsko sredstvo za depilaciju.

Između 4000 i 3000 godina prije naše ere: U ovom razdoblju, Turci su koristili mješavinu arsena, škroba i negašenog vapna pod nazivom 'rusma', što je, po mišljenju stručnjaka, bilo prvo kemijsko sredstvo za depilaciju.

2. godina nove ere: Te godine, rimski pjesnik Ovidije apelirao je na žene da se njeguju: 'Čuvajte se smrdljivih pazuha i uklanjajte dlake s nogu.'

Od 800. do 1.200. godine prije naše ere: U ovom Heian razdoblju u Japanu, žene su počele čupati obrve. Danas neke feministkinje smatraju da je osnovna svrha tog čina bila da učini žene manje izražajnim.

17. stoljeće: U ovom razdoblju lovci na vještice brijali su cijelo tijelo optužene, što je imalo simbolično značenje uklanjanja vražje zaštite.

18. stoljeće: Američki doseljenici zabilježili su da domorodačko stanovništvo sagorijeva tjelesne dlake pomoću kaustične sode.

1869.: Jedan oftalmolog iz Missourija počeo je koristiti iglu na baterije za uklanjanje uraslih trepavica. Njegovi kolege su kasnije iskoristile ovu metodu za elektroepilaciju facijalnih dlaka.

19. stoljeće: U ovom stoljeću, kurtizana Lola Montez savjetovala je žene da uklanjaju dlake s lica mješavinom gipsa na djelu kože koju bi postavile na svoju kožu, uz napomenu: 'Energično je povucite da biste iščupale dlake iz korijena'.

1915.: Godina u kojoj se pojavio novi model Epillady brijača, uz slogan: 'Žena koja prati modu kaže - koža ispod pazuha mora biti nježna kao koža lica'.

98: Postotak Amerikanki mlađih od 44 godine koje su brijale noge 1964. godine. Prije Prvog svjetskog rata gotovo nijedna Amerikanka nije to radila.

1986.: Ručni uređaj Epillady, koji je radio na principu rotacijskih spiralnih žica koje su hvatale i povlačile dlaku iz korijena, postao je prvi depilator za kućnu uporabu.

200: Prosječan broj bikini depilacija koje se dnevno izvedu u salonima.

66: Postotak heteroseksualnih muškaraca koji su depilirali genitalno područje.

Foto: Sanjin Strukic/Pixsell

>>Ako danas vidite lijepu ženu dlakavih pazuha, koja će vam biti prva misao?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije