Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
apsolutni hit

Stoljetna hrvatska čipka modni je hit i u Britaniji

16.09.2016., Zagreb - Dvojac koji stoji iza brenda Chypka, Tadija Glasnovic, Nikola Zorotovic.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
17.09.2016.
u 09:17

Lepoglavska i paška čipka inspiracija su Nikoli Zorotoviću u izradi modne kolekcije koju traže i vani

Nema ništa savršenije u tekstilu od čipke jer je efektna i predivno razrađena do detalja – objašnjava Tadija Glasnović zašto je s majstorom tetovaže Nikolom Zorotovićem odabrao baš hrvatsku čipku za motiv koji krasi majice njihova brenda Chypka. Htjeli su stvoriti originalan proizvod, autohton, a ujedno moderan i privlačan.

Vratili se tradiciji

– Inspiracija su nam paška i lepoglavska čipka, ali svaki motiv i sam dizajn ornamenata je naš – kaže Zorotović koji svoje i Tadijine ideje prenosi na papir. Ideje u pravu čipku pretvaraju pomoću stroja za izradu čipke starog više od stotinu godina i tako dobivena čipka izgledom je najbliža onoj koja se ručno radi.

– Naše majice imaju preslike motiva čipke, ali najviše težimo da na majice stavljamo pravu čipku, što je teže i zahtijeva više vremena. Ktome, svi materijali, od onih za majice do kutija za ambalažu, hrvatske su proizvodnje – kaže Tadija. Njihov dizajn oduševio je i Vedrana Ćorluku.

– Njegova djevojka Franka Batelić pokazala mu je naše majice i dizajn ga je oduševio. Drago nam je što nas promoviraju javne osobe kao Ćorluka jer su uzor mladima i tako ćemo ih zaintrigirati da saznaju nešto više o tradiciji i čipkarstvu – kaže Tadija. Njihove majice postale su omiljeni dar, a tražene su i u Švedskoj, Belgiji, Engleskoj, Švicarskoj, Makedoniji... Tadiji i Nikoli cilj je da se uskoro na majicama nađe ručno rađena čipka hrvatskih čipkarica, čiji ih rad fascinira.

I prave čipkarice u biznisu

Višestoljetna tradicija izrade čipke inspirirala je i Paulinu Bahovec iz Harmonie dizajna da osmisli moderan nakit, a kasnije i majice, tunike i haljine s printom čipke. – U svojoj suvenirnici imala sam čipku koju sam prodavala i htjela sam je promovirati i iskoristiti i na druge načine osim da stoji u vitrini. Uz pomoć mog zlatara napravila sam srebrni i zlatni nakit s prepoznatljivim oblikom paške čipke, a kasnije sam i osmišljeni print stavila na majice, tunike i haljine. Uskoro planiram raditi podmetače za čaše i ukrasne lampe suvremenih materijala poput pleksiglasa s printom čipke – kaže dizajnerica. 

>>Ivica Skoko predstavlja bridal lookbook: 3D čipka i vezene latice za moderne princeze

Komentara 1

DU
Deleted user
12:08 17.09.2016.

Bravo! Izvrsno, originalno, domace! Posebno me raduje kad muskarci cijene precizan rucni rad. Gdje se mogu kupiti takve majice, rado bih to poklonila prijateljima u Njemackoj?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije