Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vidljiv zrak

Revolucionarne tenisice Air Max 95 slave 20. rođendan

Nike Airmax
Foto: PR FOTO
1/7
28.07.2015.
u 13:10

Povodom dvadesete godišnjice modela Air Max 95, Nike predstavlja dva najnovija modela – Air Max 95 Ultra Jacquard i ženske Air Max 95 Ultra

Sredinom 90-ih godina prošlog stoljeća Nike Running linija trebala je osvježenje, a Nike je tad rješenje našao u mladom i još nedovoljno poznatom dizajneru Sergiju Lozanu, koji je zatim svima pokazao kako se ovaj hrabar potez Nikeu itekako isplatio.

Njegova kreacija, Air Max 95, savršen je primjer značenja „drugačije“. Nijedna Nikeova tenisica za trčanje dotad nije napravljena na sličan način, a isto vrijedi i za odabir boja i, najvažnije od svega – vidljiv zrak u tenisici. U svega četiri godine svoga rada u Nikeu, Lozano je promijenio srž Nikeovih tenisica za trčanje te istovremeno raspalio maštu svih generacija dizajnera nakon njega.

Povodom dvadesete godišnjice modela Air Max 95, Nike predstavlja dva najnovija modela – Air Max 95 Ultra Jacquard i ženske Air Max 95 Ultra. Oba modela osmislili su dizajneri privrženi originalnom modelu pa su tako i novi modeli napravljeni na tragu Lozanovih ideja.

Kad biste pitali Nikeovog dizajnera Bena Yuna što ga je dovelo u Nike, odgovorit će vam bez razmišljanja kako model Air Max 95 predstavlja slobodu razmišljanja i izražavanja, baš kao i brand pod čijim je imenom rođen. Nike je mjesto na kojemu dizajneri nisu ničime ograničeni i gdje je sve moguće.“, ističe Ben Yun kojega je dopao veliki izazov – osmisliti novu verziju tenisice koja ga je, zapravo, i privukla u Nike.

„Većinu modela koje sam osmislio u sebi nose određenu inovaciju, no svaki put se zadržava dizajn vjeran originalu, poput modela Air Max 95 Engineered Mesh. No, Air Max Ultra Jacquard je tenisica koja predstavlja prekretnicu.“, ističe Ben Yun.

Na gornjem dijelu tenisice koji je napravljen od jednog komada tkanine, Yun je koristio već poznati Jacquard način tkanja, a time su usavršena anatomska svojstva tenisice. Također, u tenisice je utkana i nova generacija Flywire tehnologije koja osigurava da se tenisica kreće zajedno sa stopalom te da stopalo ostane „zaključano“ unutar tenisice, čak i prilikom najzahtjevnijih pokreta. Može se reći da su ove tenisice vaš savršeni par.

NIKE WOMEN'S AIR MAX 95 ULTRA

Kreator Nikeovih tenisica Roshe One, Air Max Thea te Air Max Ultra tooling, Nikeov dizajner Dylan Raasch itekako puno zna o minimalističkom dizajnu. Povodom dvadesete godišnjice prvoga modela Air Max 95, Raaschov cilj bio je napraviti ženski model Air Maxa 95 koji će što više sličiti prvome. Ipak, morao je ukloniti najpoznatije obilježje modela Air Max 95 – vidljivi zrak u sredini potplata ove tenisice.

Kreator Nikeovih tenisica Roshe One, Air Max Thea te Air Max Ultra tooling, Nikeov dizajner Dylan Raasch itekako puno zna o minimalističkom dizajnu. Povodom dvadesete godišnjice prvoga modela Air Max 95, Raaschov cilj bio je napraviti ženski model Air Maxa 95 koji će što više sličiti prvome. Ipak, morao je ukloniti najpoznatije obilježje modela Air Max 95 – vidljivi zrak u sredini potplata ove tenisice.

U početku je planirano da originalni potplat bude nepromijenjen. No, kako potplat modela Air Max 95 dolazi samo u jednoj veličini, donji dio tenisice morao je biti žrtvovan u korist osvježenog dizajna. Manje je više – filozofija je koja se primijenila i na gornjem dijelu tenisice – izostavljeni su šavovi što je omogućilo zadržavanje originalne gradacije u šest slojeva.  

Razlika od originala je u i zamjeni boja – kultna gradacija je sada postavljeno obrnuto počevši s crnom na gornjem dijelu tenisice i spuštajući se preko svjetlih nijansi do bijelog potplata. Ironično, ovakav raspored boja bio je i jedna od opcija Sergia Lozana, dizajnera originalne tenisice Air Max 95.

Iako Air Max 95 Ultra vizualno dosta sliči originalu, značajna razlika je u korištenim  materijalima te inovacijama koje omogućavaju još više uživanja za vrijeme nošenja.

>>Nike legendarne Air Max tenisice pretvorio u gležnjače

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije