Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spoj njege i make-upa

Pogledajte što 'pametna krema' može napraviti vašem licu

krema za lice
Foto: Thinkstock
1/2
22.11.2013.
u 10:13

BB, CC i DD kozmetičke oznake preplavile su tržište, no takva "abeceda" mnogima je još nepoznata. Riječ je o tri generacije inteligentnih proizvoda čiji se proizvođači hvale da istodobno njeguju, toniraju i štite kožu te sprečavaju bore

Nove su zvijezde industrije ljepote "križanci" kreme i pudera koji obećavaju besprijekoran ten u samo jednom potezu. Najpoznatiji su kao BB kreme koje su u posljednje  dvije godine preplavile tržište, a uskoro su uslijedile CC kreme, pa DD kreme...Što se skriva iza zvučnih i naizgled jednostavnih, ali mnogima nerazumljivih naziva, otkrijte u mini leksikonu koji slijedi.

Sve je počelo potkraj šezdesetih godina prošlog stoljeća u Njemačkoj gdje su se posebni "balzami" koristili za umirenje i zacjeljivanje kože nakon jakih pilinga i laserskih tretmana. Korejske medicinske sestre donijele su balzam iz jednog njemačkog kozmetičkog laboratorija u Koreju gdje je otkriveno njegovo blagotvorno djelovanje na problematičnu kožu. A kad su ga korejske filmske zvijezde počele hvaliti kao  "čarobnu BB kremu" za lijep ten, Azijom je zavladala prava pomama.

BB kreme započele su pohod na svjetsko tržište kao preparati za svijetlu, porculansku put kakvu Azijatkinje smatraju idealnom, no ubrzo su se pojavile i u toniranim verzijama koje su udovoljavale zapadnjačkoj viziji savršena tena sa "zdravim" daškom preplanulosti.

BB kreme svojevrsne su nasljednice toniranih krema, ali još naprednije i "prirodnije". Ujedinjuju svojstva hidratantne kreme, tekućeg pudera i korektora, održavaju svježinu i mladolikost kože štiteći je od štetnih vanjskih utjecaja. Sadrže "pametne" pigmente koji reflektiraju svjetlost i navodno se mogu prilagoditi svakom tonu kože. Nije dugo trebalo da se BB kreme počnu "dorađivati" u skladu s popularnom marketinškom doktrinom da potrošače neprestano valja zasipati novitetima.

Ubrzo  su se pojavile CC kreme za koje se tvrdi da imaju lakše teksture, a bolje prikrivaju "kolorističke neujednačenosti" poput crvenila, mrlja, bljedila... Najnovije su DD superkreme koje ujedinjuju svojstva BB i CC krema, s još moćnijom zaštitom od bora. "Abecedne" kreme obećavaju i dugoročno poboljšanje "kvalitete" tena što je, kažu, vidljivo i kad koža nije našminkana.

BB- svestrani beauty balm

Izvorni naziv BB krema kratica je engleskog izraza blemish balm (balzam protiv mrlja. odnosno nepravilnosti), a danas se oznaka BB najčešće prevodi kao beauty balm ( balzam za ljepotu).

BB kreme koži daju "sve u jednom" njegujući je poput hidrantne kreme i prekrivajući nepravilnosti poput tekućeg pudera, a istodobno štite od sunca te drugih vanjskih utjecaja. Združenim djelovanjem "pametnih" pigmenata i njegujućih sastojaka ten jednim potezom postaje ujednačen, svjež i baršunasto gladak.

CC za korekciju nepravilnosti

CC kreme osmišljene su prije svega za "popravljanje" boje, pomažu protiv crvenila, mrlja, "sive" kože. CC je kratica za color correcting (popravljanje odnosno poboljšanje boje) ili complexion correcting ( poboljšanje tena). CC kreme smatraju se naprednijom generacijom  BB krema jer imaju lakše teksture, a omogućuju bolju pokrivenost te sadrže više njegujućih sastojaka. Osmišljene su prije svega za "korekciju" boje kože tako da prikrivaju crvenilo, mrlje, pretjerano bljedilo...

Obično sadrže pigmente koji raspršuju svjetlost, pa se preporučuju i za oživljavanje sivog, umornog tena.

Najnoviji DD "hibridi" protiv bora

Priča o DD kremama  započela je tako da je kratica DD ( daily defense – dnevna zaštita) bila predviđena za njegu tijela i stopala. No, ubrzo su prevladale DD kreme za lice s različitim tumačenjima oznake: osim daily defense, kreme su dinamičnije i multifunkcionalne (dynamic do-all) ili naglašeno dermatološke (dermatology defining). DD kreme nazivaju se hibridima BB i CC krema jer kombiniraju njihova svojstva, uz još jači anti-age učinak.

>>Koža na remontu: Što morate učiniti da biste imali zdravu i čistu kožu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije