Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mali trikovi

Oprali ste bijelu majicu, a ona je siva? Evo kako da bijelo rublje uistinu ostane bijelo

bijelo rublje
Foto: Thinkstock
07.08.2015.
u 08:16

Proizvođači deterdženata obećavaju snježnobijelu boju rublja, no svi znamo da to često nije tako i da vam za održavanje bjeline trebaju i drugi preparati

Oprali ste bijelo rublje, a ono je postalo sivo? Ili pak žuto? Vjerojatno ste se s tim problemom suočili bar jednom u životu, a ako nemate sreće s perilicom rublja, onda i mnogo češće.

Proizvođači deterdženata obećavaju snježno bijelu boju rublja, no svi znamo da to često nije tako i da vam za održavanje bjeline trebaju i drugi preparati.

U nastavku donosimo nekoliko trikova kako da vam bijelo rublje uvijek ostane bijelo.

1. Obavezno odvajajte bijelo rublje od šarenog. Pripazite i na ručnike i plahte koje su svjetlije boje, a čini vam se da ih možete prati zajedno s bijelim rubljem. Radije ih operite posebno jer i svjetlije boje mogu pustiti boju pri iskuhavanju i obojiti vaše bijelo rublje. Također, razdvojite odjeću različitih materijala. Primjerice, lan i pamuk možete prati zajedno, ali sintetiku operite posebno.

2. Prvo operite mrlje. Iako vam se čini kao dugotrajan posao, ako želite da ta mrlja s vaše bijele košulje nestane, morate je prvo ručno oprati. Ako nemate deterdžent za pranje mrlja, može poslužiti i obični tekući deterdžent ili onaj za pranje suđa. Nanesite ga na mrlju, ostavite da malo odstoji, iščetkajte te isperite u vrućoj vodi.

3. Perite bijelo rublje na visokoj temperaturi. Najbolje je prati rublje na 90 ili 95 stupnjeva Celzijevih jer vruća voda održava bjelinu. Ako ne želite da vam rublje iz perilice izađe žuto ili sivo, ubacite u bubanj perilice i malo limunske kiseline, octa ili sode bikarbone. Pola šalice limunske kiseline ili sode bikarbone ili šalica alkoholnog octa pomoći će vašem rublju da ostane bijelo kao novo.

4. Riješite se žutih mrlja. Ako su vam bijele čarape s vremenom postale žute ili imate na bijelim majicama žute mrlje, operite ih prvo ručno u deterdžentu, a nakon što ste ih dobro isprali, ubacite ih u vodu pomiješanu s octom i ostavite da odstoji. Ocijedite i ostavite da se osuši. Rezultat će vas ostaviti bez teksta. 

>> Ovo je 6 najčešćih pogrešaka prilikom pranja rublja

Komentara 3

DU
Deleted user
13:35 07.08.2015.

Bravo, evo, po drugi put ste otkrili Ameriku! Vi zbilja čitatelje držite retardiranima.

ST
streetboy
12:44 07.08.2015.

ma bravo , najprije da perem ručno uz kojekavu kemiju pa onda još jednom u perilici. Pravilo br. 5 Ne kupujte deterđent u Hrvatskoj

Avatar Milokliz
Milokliz
12:46 07.08.2015.

Zovite Maminja, on je strucnjak za bijelo...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije