Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hit svjetiljke

Najzanimljivije svjetiljke sezone su u obliku žarulje!

lampe (1)
Foto: Arhiva VL
1/14
22.05.2011.
u 15:59

Žarulje su u svjetlosnim grozdovima, okovane su i "zaleđene!, imaju ptičja krila, balansiraju na užetu...

Za moderne svjetiljke gotovo da je dovoljna sama žarulja! Njezin prepoznatljiv oblik ne skriva se sjenilima nego, naprotiv, "nosi" dizajnersku priču. Svakako pogledajte odlične domaće primjere: dizajnerski trojac Grupa briljirao je sa svjetiljkama Model na kojima je žarulja na elegantnom metalnom postolju. POS plus potpisuje lustere Grozd, u kojima su štedne žarulje jednostavno, a efektno skupljene u svjetlosne "grozdove".

U osječkom studiju za dizajn rasvjete Aje-to odlučili su pak napraviti parodiju na halogene žarulje koje, kažu, u domu nisu dostojna zamjena ugodnijoj svjetlosti klasičnih žarulja. A mlada akademska kiparica Đena Đonlagić duhovito se poigrala motivom žarulje u zidnoj svjetiljci čija je čelična konstrukcija izrezana u svjetlosnu priču "sinula mi je ideja".

Duhovite kreacije izašle su i iz švicarsko-britanskog dizajnerskog studija black+blum, čija stolna svjetiljka Reading Light - čita novine. Žarulje na poznatom lusteru Birdie's Nest dizajnera Inga Maurera imaju krila poput ptičjih, izrađena od prirodnog perja. Za Design House Stockholm, Form us with love potpisuje dizajn podne svjetiljke Cord Lamp koja naizgled na užetu prkosi sili teže.

U kreativnoj tvornici Design House Stockholm nastala je i kultna svjetiljka Block dizajnera Harrija Koskinena. Otkad je dizajnirana 1996. godine, među najpopularnijim je dizajnerskim predmetima na svijetu, osvojila je niz nagrada i dio je stalnog postava Muzeja suvremene umjetnosti MoMA u New Yorku. Izrađena je od posebno obrađenog stakla u kojemu je žarulja naizgled "zarobljena" u kocki leda.

Iznimno je efektna i svjetiljka Spare čiji dizajn potpisuje J. P. Meulendijks. Spare je spoj 26 žarulja, tako da jedna svijetli, a ostale su u funkciji sjenila za lampu. Kad jedna žarulja "pregori", svjetiljka se "prebacuje" na drugu, dok god ne potroši sve moguće izvore svjetlosti. Svjetiljka Spare u dizajnerskoj je kolekciji belgijskog muzeja Design Museum Gent.

Jednostavna je, a dražesna Flosova stolna svjetiljka Lampadina dizajnera Achillea Castiglionija koji je za Flos osmislio i raskošan luster Taraxacum, gotovo lebdeću kreaciju od prozirnih žarulja. Luster Moooi Cluster, kojeg je dizajnirao Joel Degermark, može se mijenjati po želji - prodaje se u setovima sa žaruljama različitih oblika i boja. Optički svjetlosni trikovi glavni su adut Axove svjetiljke Kaleidolight, koji je Dodo Arslan dizajnirao kao djelomice otvorenu svjetlosnu piramidu s "buketom" žarulja i reflektirajućim površinama.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije