Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Regeneracija

Med, limun i jogurt za prirodan sjaj kose

kosa
Foto: Thinkstock
07.11.2013.
u 08:00

Blender, nekoliko namirnica i sastojaka iz vlastitog hladnjaka te malo dobre volje sve je što vam treba za izradu domaćih, prirodnih i izuzetno zdravih pakunga koji će zaštititi i njegovati kosu u jesenskoj fazi pojačanog ispadanja

Stigla je jesen, a za vas to znači i nekoliko tjedana, pa čak i mjeseci pojačanog ispadanja kose. Osim što vas ova pojava živcira, stvara i neugodu jer kose ima po odjeći, cijelom stanu, a pogotovo u kupaonici. No stručnjaci umiruju kako razloga za paniku nema. Riječ je o uobičajenom pojačanom ispadanju kose koje se događa i u proljeće.

Ispadanje kose u jesen vezano je uz uobičajeni fiziološki ritam rasta kose koji ima tri faze – rast, mirovanje i opadanje. Da nema razloga za paniku, objašnjava i mr. ph. Zdenka Kocmur.

Pakunzi za kosu iz kuhinje

– Faza rasta ili anagena faza traje dvije do šest godina, faza mirovanja ili katagena faza traje nekoliko tjedana, a faza opadanja ili telogena faza traje dva do četiri mjeseca. Folikul vlasi zatim ponovno miruje neko vrijeme prije nego što pokrene rast nove vlasi. Ovaj ciklus se zbiva stalno tijekom cijelog života, osim kod muške ćelavosti gdje se nakon ispadanja vlasi folikuli obično ne obnavljaju – ističe Zdenka Kocmur.

Da bi i u fazi pojačanog ispadanja kosa bila lijepa, njegovana i zdrava, uz svakodnevnu i redovitu njegu blagim prirodnim šamponima te sredstvima za regeneriranje i omekšavanje, Zdenka Kocmur preporučuje i hranjive pakunge ili maske koje možete pripremiti i sami kod kuće. Osim što su takvi pripravci izuzetno zdravi i jeftini, možete ih napraviti od sastojaka koje držite u vlastitom hladnjaku.

– Kod kućne izrade pakunga važno je sve sastojke dobro izmiješati u blenderu i odmah utrljati u vlasište i kosu koju zatim čvrsto umotajte aluminijskom folijom i obavijte ručnikom. Pustite da pakung djeluje barem 30 minuta kako bi se svi sastojci malo zagrijali i što bolje zajednički djelovali. Zatim kosu blago šamponirajte i isperite mlakom vodom. Ovako spremljeni prirodni pakunzi sadrže neusporedivo više potrebnih hranjivih sastojaka, vitamina i minerala te hidratizirajućih faktora od bilo kojeg „kupovnog“ pakunga ili maske za kosu – objašnjava naša sugovornica.

Ulja i ekstrakti za razne tipove

Stanje kose bitno utječe na ljepotu, poželjnost i samouvjerenost žena. Da biste je održale lijepom, prirodne tretmane iz kućne radinosti možete koristiti i za zimskih mjeseci da bi kosa zadržala podatnost, punoću i prirodni sjaj.

– Pakung koristite jednom tjedno, prilikom redovnog pranja kose, a možete ga staviti na suhu ili već opranu kosu, nakon čega ju je potrebno još jednom blago šamponirati i isprati. Za različite tipove kose i vlasišta odaberite različita eterična ulja i biljne ekstrakte koje možete kupiti u ljekarni, s bazu za pakunge poput jaja, meda, jogurta ili maslinova ulja i limuna imate u hladnjaku – objašnjava Zdenka Kocmur.

Jednostavni recepti za njegu kose s prirodnim sastojcima Zdenke Kocmur

Pakung za normalnu i suhu kosu

Jedno cijelo jaje, 2 žlice meda, 2 do 3 žlice maslinovog ulja, nekoliko kapi eteričnog ulja ružmarina i ekstrakta koprive (ili 3 do 4 žlice čaja od ružmarina, koprive i čička), 1 žlica limunova soka

Pakung za isušenu kosu

Žumanjak jednog jajeta, 2 do 3 žlice meda, 2 žlice ricinusova ulja, 2 žlice maslinova ulja, 3 do 4 žlice čaja od kamilice, koprive i bazge, 1 žlica limunova soka

Pakung za masniju kosu

Bjelanjak jednog jajeta, 2 žlice meda, pola čaše jogurta, 1 žlica limunova soka, nekoliko kapi čajevca, 4 žlice čaja od mente

Pakung za oštećenu kosu izmučenu čestim i grubim frizerskim tretmanima

Jedno cijelo jaje, 2 žlice meda, 2 žlice arganova ulja, 2 žlice ricinusova ulja, 4 žlice čaja od preslice, ružmarina i koprive, sok od jednog limuna.

>>Bili ste na ljetovanju? Vrijeme je za njegu kože i kose

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije