Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
lutka s nedostacima

Ma kakva Barbie...Lutka Lammily ima ožiljke, tetovaže, celulit...

Lutka Lammily
Foto: Lammily.com
1/4
25.11.2014.
u 10:22

Od savršenstva do stvarnosti – lutka ima debele noge, celulit i akne, a nosi običnu odjeću

Stvorena je “normalna Barbie”, lutkica realn(ij)ih proporcija – širih bokova i struka, ali i grudi, jačih nogu, usto brineta odjevena u kratke traper hlačice i košulju te bijele tenisice.

Ova lutka zove se Lammily, a njezin kreator, umjetnik Nickolay Lamm, zahvaljujući crowdfundingu, odnosno skupljanju novca za ovaj projekt, uspio je realizirati svoju ideju te je Lammily na tržištu. Točnije, može se naći na američkom tržištu za 25 dolara, a uz lutkicu se za šest dolara mogu kupiti i dodaci.

Nisu to dodatni ukrasi i odjeća, već ožiljci, tetovaže, modrice, ugrizi komaraca, akne, celulit. Ukratko, svi oni nedostaci koje imaju stvarne žene, a koje djeca mogu svojoj nesavršenoj lutkici dodati po želji. I to je još jedan detalj koji ovu lutku čini drukčijom, jer ju Lamm nipošto ne želi prikazati savršenom i besprijekornog izgleda. Kreirao ju je upravo kako bi pokazao da je prosječnost lijepa te da promovira realnu ljepotu i zdrav način života, kako je opisao u pojedinim američkim medijima.

Do normalnih proporcija došao je uz pomoć podataka američkog Centra za kontrolu bolesti i prevenciju te “preveo” prosječne ženske mjere na razinu lutkice. I rezultat je – zaobljenija i niža Lammily.

Podrška koju je dobio, zahvaljujući kojoj je uostalom i prikupio novac da ideju realizira, govori da Lammily ima svoje kupce te je unaprijed naručeno čak 19 tisuća lutkica. No, s druge strane ima i svoje, uvjetno rečeno, protivnike.

Igra i učenje

Na takve smo različite stavove uostalom i sami naišli jer s jedne strane roditelji (točnije, majke) pozdravljaju nesavršenu lutkicu smatrajući kako je dobro da kćeri odmaknu od nerealnih ideala. No, one druge, međutim, smatraju da se djeca ipak trebaju diviti onomu što im se sviđa i ne vide smisla da na lutkicu lijepe ožiljke. Činjenica je da djeca kroz igru uče. Upravo iz tog razloga dio majki ocjenjuje poželjnim da im djeca nauče kako žensko tijelo nije besprijekorno, dok druge to smatraju nepotrebnim. U svakom slučaju, izbor je ipak individualan, a dotad Lammily ima sve baš kao i “prava Barbie” – kolekciju odjeće i obuće za sva godišnja doba, modne dodatke poput torbica i šalova...

Foto: Instagram/Wanda Nara

Foto: Instagram

Štoviše, njezina je garderoba s potpisom jer iza odjeće ove lutkice stoji Pamela Thompson, dizajnerica koja u karijeri ima niz poznatih modnih kuća za koje je radila kao i poznatih osoba koje je odijevala. Ipak, ova lutkica ne nosi ništa šljokičasto, napadno ili ekstravagantno, već je u skladu s filozofijom svojeg kreatora njezina odjeća svakodnevna i realno nosiva.

Lammily je posebna, dakle, po tome što se mogu kupiti i spomenuti nedostaci u obliku naljepnica pa tako vaša lutka, kako je opisuju u internetskoj trgovini, može imati akne, celulit, mrlje od trave...

Predivno je različito

Te je dodatke autor opisao ovako: linija naljepnica koja dopušta novi smisao individualnosti, izražaju i identitetu. Ove uklanjajuće naljepnice, koje se ponovno mogu iskoristiti, omogućuju djeci da si prilagode svoju lutku. Neke ozljede i operacije ostavljaju vidljive ožiljke cijeli život. To je izvor nelagode, nečega što smatraju da se mora skriti ili izbrisati. A ne bi smjelo biti tog pritiska! Svi smo različiti i predivno jedinstveni. Spomenuti broj narudžbi i komentari koji pristižu potvrđuju da ovaj autor nije osamljen u takvom razmišljanju. Štoviše, njegova proizvodnja ide korak dalje pa je najavio i Lammily različitih rasa. S jednakim “nedostacima”.

>>I Barbie se pridružila Instagramu! Pogledajte modne kombinacije ove stilske ikone!

>>Ovako bi Barbie izgledala da je 'normalna' djevojka

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije