Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bikini

Lako se stisne i u kutiju šibica, a ipak pokriva sve ženske atribute

12.06.2015., Vodice - Nives Celzijus, atraktivna pjevacica i dobitnica Kiklopa, svaki slobodni trenutak u Vodicama koristi za plivanje i suncanje plijeneci pozornost svojim izgledom. Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/4
06.07.2015.
u 09:08

Izazivao je sablazan kad se pojavio jer je prvi put žena javno pokazala – pupak!

Crni je klasik, bijeli će istaknuti preplanulu put, crveni privlači pažnju... Bikini, komadić tkanine, zapravo dva, bez kojeg je ljeto postalo nezamislivo, ovih dana slavi svoj 69. rođendan! Vremešni gospodičić, baš kao i tog ljeta 1946. godine kada je prvi put predstavljen, i danas izaziva buru reakcija.

Bikini na stupu srama

Ne onom žestinom kao kad se 11. srpnja u Parizu erotska plesačica Micheline Bernardini na javnom bazenu pojavila u komadiću tkanine tako sićušnom da je mogao stati u kutiju šibica ili kad su ga prozvali zbog izazivanja grešnih misli... Ne, danas je bikini na stupu srama zbog opsesije kultom tijela i od oglašivača stvorene sintagme "tijelo za bikini" ili popularno engleski, "bikini body". Pa dok se jedan dio ženske populacije zbog "tijela za bikini" cijelu godinu znoji u teretani, drugi s gnušanjem odbija takve nametnute stavove uz jednostavno: gluposti. Pa za "bikini body" dovoljno je samo imati tijelo i odjenuti bikini. A za sve je "kriv" francuski automobilski inženjer Louis Réard koji je, nakon što je niz godina vodio majčinu radnju s donjim rubljem, 5. srpnja 1946. godine dizajnirao odjevni predmet "manji od najmanjeg kupaćeg kostima na svijetu". Četiri dana poslije američka je vojska provela nuklearni test na atolu Bikini kojem je Réard ukrao ime, nadajući se kako će njegov izum, kupaći kostim koji prvi put u povijesti otkriva ženski pupak, biti jednako eksplozivan kao i ti testovi.

I nije se prevario. Bikiniji danas dolaze u svim oblicima i bojama, izrađeni od najlona ili neoprena, golicaju maštu, ali put do slave nije bio posut ružicama.

Za sve okrivite Brigitte

Još od antike pa do pojave bikinija žena u javnosti nije bila razgolićena u toj mjeri. Koliku je sablazan izazvao, dovoljno je jasno iz podatka kako je Vatikan vikao na sav glas da se radi o "đavoljem izumu". Za popularizaciju bikinija prst krivnje lako bismo mogli uperiti u Brigitte Bardot koja se u minijaturnom bikiniju ponosno šepurila na francuskoj rivijeri, a pokazat će se kako će upravo filmsko platno od ta dva komadića tkanine koja su isprva bila izrađena od pamuka i vune ili malo svile s elastičnim trakicama učiniti svakodnevni ljetni odjevni komad s kultnim statusom.

Ikonski trenutak urezan u kolektivno pamćenje? Ursula Andress kao Honey Rider izlazi iz tirkiznoplavog mora na Karibima, u maniri Jamesa Bonda u filmu "Dr. No". Primjera je mnogo, a možda baš upravo zbog njih bikiniju danas više nije potrebna celuloidna vrpca. Pa ni plaža s koje je nehajno prošetao do gradskih ulica i noćnih klubova u kojima gornji dio bikinija sve češće preuzima ulogu topića ili majice i nosi se sa suknjom ili hlačama.

>>Popularan svjetski brand kupaćih kostima od sada i na hrvatskom tržištu

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije