Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kriolipoliza

Zamrzavanje sala i celulita može biti opasno za život

NBC 2015 Winter TCA - Arrivals Kelly Brook arriving for the NBCUniversal TCA Winter Press Tour held at The Langham Huntington Hotel, Pasadena, Los Angeles.Luis Martinez Photo: Press Association/PIXSELL
Foto: Press Association/Pixsell
1/4
01.04.2015.
u 13:30

Nuspojave su nedovoljno istražene, a površinsko "ubijanje" masnih stanica daje efekt zaglađivanja, a ne mršavljenja

Tridesetpetogodišnja manekenka i glumica Kelly Brooke privukla je pozornost medija kada je, kako navode američki mediji, posjetila kliniku za uljepšavanje kako bi poradila na liniji. Lijepa Kelly, ako je suditi prema napisima, podvrgnula se kriolipolizi, tretmanu poznatijem kao "zamrzavanje sala".

Pothlađivanje stanica

Iako se lijepa glumica i te kako brine o svojem izgledu, uvodi nove dijete i treninge kojima pokušava dovesti tijelo u formu, ovo je uistinu radikalan korak. Riječ je o "coolsculptingu", postupku koji je vrlo popularan u SAD-u i kojem se sve češće podvrgavaju i žene i muškarci, posebno primijete li da su pretjerali s hranom te da su im se nakupile masne naslage. Jedan tretman stoji oko 800 dolara, a njime se na ciljanim područjima uklanja do četvrtine nakupljenog masnog tkiva. Zahvati se najčešće rade na bedrima i trbuhu, a primjenjuju se kada je riječ o manjim nakupinama sala kao tretmani oblikovanja tijela – nakon radikalnih dijeta i gubitka kilograma – ali ne i kao metode mršavljenja.

Prije tretmana potrebno je napraviti osnovne pretrage krvi, jetrene i krvne probe kojima se mjeri količina kolesterola u krvi te potom osnovni test na koži kako bi se vidjelo kako reagira na hladnoću.

Tkivo se hladi na temperaturi od 3 do 5 Celzijevih stupnjeva uz masažu zrakom pod pritiskom Cryotube CL O2, zbog povećavanja učinka tretmana. Efekti su, kada je riječ o umjerenim nakupinama sala, i do tri centimetra masnih naslaga manje, no sve ovisi o općem stanju organizma.

Naši stručnjaci ne smatraju ovaj tretman prihvatljivim, neki čak kažu da je i opasan. Tako dr. Miroslav Kinčl, specijalist estetske kirurgije, objašnjava da je taj tretman agresivan, opasan i štetan u svakom smislu:

– Rekao bih čak da je to za život opasna metoda jer se masne stanice mogu taložiti u organima.

Zagovaraju klasiku

Novitete i trendove u svijetu estetske kirurgije prati doc. dr. Zoran Žgaljardić, koji nam objašnjava kako kriolipoliza nema velik efekt, nego se ovakvom tretmanu podvrgavaju oni koji žele definirati konture tijela.

– Neke konkretne mjere i rješavanja masnih naslaga nema bez liposukcije, lasera, ultrazvuka sve dok se masne stanice ne pretvore u tekući oblik i izvuku iz tijela. Ne može se masna stanica toliko pothladiti da bi odumrla – objašnjava dr. Žgaljardić iz Centra za estetsku kirurgiju u Opatiji te dodaje da je u slučaju američke prakse primjene kriolipolize zapravo riječ o zaglađivanju manjih nepravilnosti i eventualnih manjih zahvata u otklanjanju celulita.

Dr. Dinko Tončić iz Poliklinike Tončić kaže da se nove metode odstranjivanja masnih naslaga svakodnevno pojavljuju na tržištu, a njihov je uspjeh više-manje upitan.

– Osim što smo zagovornici provjerenih metoda poput liposukcije, kojom se najbolje kontroliraju duboke masne naslage, promatramo i novitete te njihove učinke i, što je vrlo važno, nuspojave. Kada se neka metoda etablira i pokaže učinkovitom, tek tada možemo razmisliti o njezinoj primjeni u nas – realan je dr. Tončić.

>> Vaginalno pomlađivanje za više užitaka u intimnom životu

>> Dolazi sve više pacijenata iz inozemstva

 

Komentara 1

ZG
zgbuco
16:11 02.04.2015.

Kad bi ovi likovi koji su radili ovaj zahvat imali mozga, prvo im njega treba zamrznuti, pa im ovakve bedastoće ne bi padale više na pamet. Ali niš to nije čudno kad vidite da se radi o Amerima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije