Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
300. obljetnica sinjske alke

Kreacije Vesne i Marije Milković inspirirane alkarskim motivima oduševile Viteško alkarsko društvo

Alkarice etno butik Mara
Foto: PR FOTO
1/4
30.07.2015.
u 14:26

Sudjelovanjem u 300. obljetnici Sinjske alke ove vrijedne promotorice hrvatske baštine dobile su još jednu potvrdu svog rada.

Ove godine obilježava se 300. obljetnica Sinjske alke.

Povodom te važne obljetnice, modne dizajnerice Vesna i Marija Milković, poznatije kao Etno butik Mara, u Sinju će održati izložbu i modnu reviju.

Od samih početaka svog rada Vesna i Marija Milković koriste alkarske motive. Cijela priča započela je posjetom Sinju i obilaskom Muzeja cetinske krajine gdje su proučavale ornamentiku alkarske odore i hijerarhiju između samih alkara (alajčauša, vojvoda i sl). A s obzirom da Vesna Milković ima korijene u sinjskom kraju razvila se ideja iz koje su nastali divni modeli s alkarskim motivima.

Sudjelovanjem u 300. obljetnici Sinjske alke ove vrijedne promotorice hrvatske baštine dobile su još jednu potvrdu svog rada. U obilježavanje ove velike svečanosti autorskom izložbom uključilo ih je Viteško alkarsko društvo (VAD), koje je u svom pozivu istaknulo da ih veseli što Vesna i Marija dijelove bogate hrvatske kulturne baštine koriste u izradi odijevnih predmeta i suvenira te što našu nacionalnu ljepotu odašilju po cijelome svijetu.

Kako je Viteško alkarsko društvo od prije upoznato s radom i revijama Etno butika Mara, na kojima predstavljaju bogatstvo Sinjske alke s motivima s alkarske odore i opreme, izložba Alkarica i prigodna revija dogovorene su na obostrano zadovoljstvo.

„S obzirom da puno nastupamo vani, ponajviše u Švicarskoj i Njemačkoj, a svoj rad smo ove godine uspješno predstavili i u Rimu, jako nas je razveselio ovaj poziv da nastupimo na ''domaćem terenu''. Kolekcija Alkarica prvi je puta zakoračila na scenu na Zlatnoj Igli u Zagrebu 2014., a sada ide tamo gdje i pripada, kući u ponosni Sinj. Budući da je Alka tradicionalno događanje od velikog značenja te iznimna turistička atrakcija posebno nas veseli 300.-ta obljetnica koja će sigurno okupiti publiku iz cijeloga svijeta: naše iseljenike, a i strance koji su nerijetko naši odani klijenti, s obzirom da smo dosta fokusirani na vanjsko tržište. Strancima je jako zanimljiva naša odjeća sa ornamentima iza kojih stoji neka priča iz kulture i prošlosti. Oni sa sobom ne odnose samo odjevni predmet već i dio naše bogate etnografske baštine. Na taj način se naši kaputi šeću po svjetskim gradovima i pripovjedaju priču o Sinju, Alkarima i nadmetanju kroz staru vitešku igru staru 300 godina“ izjavila je Vesna Milković iz Etno butika Mara povodom finalnih priprema za otvorenje izložbe.

Foto: PR FOTO

Izložba pod nazivom ALKARICA održat će se u prostorima Alkarskih dvora, Galerija Stipe Sikirice, u Sinju. Otvorenje će započeti modnom revijom u subotu, 1. kolovoza u 20 sati, a sama izložba bit će otvorena do 16. kolovoza.

>>Hrvatske dizajnerice oduševile rimsku publiku kreacijama inspirarnim glagoljicom

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije